POTRAŽNJA ZA ZLATOM RASTE, ALI I CENA Više od 1.800 dolara za uncu

SvetVesti

9.7.2020 10:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

POTRAŽNJA ZA ZLATOM RASTE, ALI I CENA Više od 1.800 dolara za uncu POTRAŽNJA ZA ZLATOM RASTE, ALI I CENA Više od 1.800 dolara za uncu
Cena zlata porasla je u sredu 8. jula na više od 1.800 dolara za uncu (31,1 gram) prvi put od 2011. godine, nakon što... POTRAŽNJA ZA ZLATOM RASTE, ALI I CENA Više od 1.800 dolara za uncu

Cena zlata porasla je u sredu 8. jula na više od 1.800 dolara za uncu (31,1 gram) prvi put od 2011. godine, nakon što je tokom ove godine skočila za oko 19 odsto. Izraženo u evrima, cena zlata dostigla je još u maju novu rekordnu vrednost od 1.633 evra za uncu.

Glavni pokretači cene zlata, kako prenosi Seebiz, su zabrinutost zbog ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa i izuzetno labava monetarna politika vodećih centralnih banaka. Ulagači strahuju da bi velika poplava novca pre ili kasnije mogla da dovede do porasta inflacije, a zlato se tradicionalno koristi kao zaštita od inflacije. 

Prema ocenama stručnjaka za tržište zlatom, bojazan od povećanja broja slučajeva zaraze tera investitore u sigurna utočišta. Na finansijskim tržištima širenje epidemije, naročito u SAD i u Južnoj Americi, unosi nervozu. Investitori su zabrinuti zbog ekonomskih posledica epidemiološke krize, pa potražnja za zlatom raste.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...