Jedno od rešenja ukidanje akciza određenim kategorijama potrošača

Potrebna nova strategija u formiranju cene goriva

AnalizaInfrastrukturaPoreziSrbijaVesti

14.2.2022 13:33 Autor: Stanislav Stanišić 11

Potrebna nova strategija u formiranju cene goriva Potrebna nova strategija u formiranju cene goriva
„Sada je pravi trenutak, u ovih mesec dana, da država napravi novu strategiju formiranja cene naftnih derivata i da se zahvatanja iz tog petrolejskog... Potrebna nova strategija u formiranju cene goriva

„Sada je pravi trenutak, u ovih mesec dana, da država napravi novu strategiju formiranja cene naftnih derivata i da se zahvatanja iz tog petrolejskog biznisa na drugačiji način preraspodele“, komentariše uredbu Vlade Srbije o ograničavanju maloprodajnih cena naftnih derivata urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Ona u razgovoru za Biznis.rs ukazuje na to da mnoge zemlje u ovakvim situacijama smanjuju akcizu i da je to možda najbolji način dok se situacija na svetskom tržištu ne vrati na neki raniji nivo.

„Ako hoće da pomogne privredi država bi morala da razmisli o kategorijama potrošača koje su u nekim drugim zemljama oslobođene poreza i akciza, ili bar dela tih državnih zahvatanja. Na primer, u Hrvatskoj i Mađarskoj je regulisano pitanje dizela za poljoprivredu, a mi nemamo tu mogućnost da poljoprivrednici imaju jeftinije gorivo. To je posebno značajno u trenutnoj situaciji kada je evidentno da je hrana u celom svetu enormno poskupela. Zato bi nadležni prilikom izrade strategije za naredni period trebalo da razmisle o takvim kategorijama, pre svega o poljoprivredi, ali i o korišćenju dizela za građevinske mašine, ili o olakšicama za transport u tranzitu“, kaže Putniković.

Naša sagovornica objašnjava da je teško prognozirati kretanja cena nafte na svetskom tržištu i da zato ne može da sagleda efekte uredbe u narednih mesec dana.

„Jasno je da cene ne zavise od naše države i njenih odluka i zato je neophodno napraviti strategiju drugačijeg određivanja cena“, predlaže Putniković.

Pozivajući se na uredbu u kojoj se navode i količine naftnih derivata koje trgovci moraju da plasiraju u maloprodaji, ona smatra da neće dolaziti do nestašica na pumpama, posebno što svi maloprodajni objekti imaju svoje zalihe, ali i unapred dogovorene isporuke.

Upozorava da može doći do određenih problema ukoliko rafinerije povećaju svoju cenu, jer je država uredbom maksimizirala cene u maloprodaji, ali ne i u veleprodaji.

Bez obzira na to što je prošlog februara, pre godinu dana, određena sadašnja visina akciza, Jelica Putniković dodaje da ne očekuje u ovih mesec dana određivanje novih poreskih zahvatanja u odnosu na inflaciju.

Sadašnjom uredbom nadležni su odlučili da ograničavanjem cena evrodizela i benzina pomognu građanima i privredi, ali na račun naftnih kompanija, zaključuje Putniković.

Podsetimo, uredbom je predviđeno da maksimalna maloprodajna cena evrodizela može biti 179 dinara po litru, a benzina evro premijum BMB 95 – 171 dinar po litru. Maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i slobodno se formiraju na tržištu.

  • SUNCOKRET

    14.2.2022 #1 Author

    Poljoprivredni bi trebalo osloboditi akcize na gorivo u trenutno nestabilno situaciji sa cenom goriva tako će se donekle ograničiti rast cena ali i zaštititi poljoprivrednici.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.2.2022 #2 Author

    Videcemo da li ce tako i da ostane…

    Odgovori

  • VERA

    14.2.2022 #3 Author

    Sipati pun rezervoar, pa ako pojeftini gorivo nikom ništa. Ovi nasi dok reaguju na pskupljenja, odno vrag šalu.

    Odgovori

  • IVAN

    15.2.2022 #4 Author

    Ma nema nista od toga.

    Odgovori

  • Milovan94

    15.2.2022 #5 Author

    Država bi svakako trebala da smanji akcize za određene kategorije potrošača

    Odgovori

  • JANA

    15.2.2022 #6 Author

    Najvise volim kada vidim da su cenu goriva spustili sa 178 na 175 din hahaha,izvanredno …

    Odgovori

  • PEPE007

    15.2.2022 #7 Author

    Bice uskoro nestasice goriva. Samo polako. Jer nema ko da se pobuni za cene koje odredjuju spoljni faktori.

    Odgovori

  • BOJANA

    16.2.2022 #8 Author

    Teško da će tako biti

    Odgovori

  • DANIJELA

    16.2.2022 #9 Author

    Potrebno je nemo trajnije resenje, prosto su i ljudi zbunjeni sa toliko razlicitih informacija sa svih strana.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    16.2.2022 #10 Author

    Samo neki planovi, realizacija ni na vidiku.

    Odgovori

  • MARKO7

    6.11.2022 #11 Author

    Pa treba što pre formirati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...