mogućnost dolaska do nestabilnosti u najsiromašnijim zemljama

Potrebni meseci, a možda i dve godine da se zauzda globalna inflacija

BankeEUNovacSvetU fokusuVesti

29.6.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Potrebni meseci, a možda i dve godine da se zauzda globalna inflacija Potrebni meseci, a možda i dve godine da se zauzda globalna inflacija
Prema rečima šefa Svetske banke Dejvida Malpasa (David Malpass), biće potrebno više meseci, pa možda čak i dve godine kako bi se zauzdala inflacija... Potrebni meseci, a možda i dve godine da se zauzda globalna inflacija

Prema rečima šefa Svetske banke Dejvida Malpasa (David Malpass), biće potrebno više meseci, pa možda čak i dve godine kako bi se zauzdala inflacija koju, kako je rekao, Sjedinjene Američke Države i druge ekonomije decenijama nisu videle.

Kako je dodao, rekordna inflacija i nestašice ključnih roba kao što su nafta, đubrivo i pšenica znače da će nekim zemljama biti veoma teško da izbegnu recesiju.

„Veći deo sveta se ‘gasi’ zbog nedostatka đubriva. A onda će ta nestašica useva trajati više godina“, rekao je Malpas, upozoravajući da bi nedostatak hrane mogao dovesti do nestabilnosti u siromašnijim zemljama.

Aktuelno povećanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama Svetska banka komentariše kao nešto što bi moglo da svetsku ekonomiju „povuče nadole“, prenosi crnogorski portal Bankar.

„Oporavak od stagflacije iz 1970-ih zahtevao je strmoglavo povećanje kamatnih stopa od strane glavnih centralnih banaka napredne ekonomije kako bi se ugušila inflacija, što je izazvalo globalnu recesiju“, napisala je Svetska banka u junskom izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima.

Malpas je predložio da se predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel manje fokusira na povećanje kamatnih stopa i počne da koristi regulatorne alate centralne banke da ukroti inflaciju.

„Dozvolite bankama da pozajmljuju više. To bi moglo da ubrizga više novca u lanac snabdevanja, ublažavajući ograničenja ponude koja pokreću trenutnu inflaciju“, rekao je Malpas.

  • MarijaS

    29.6.2022 #1 Author

    S obzirom na krizu oko korone moze se ocekivati dalji rast cena goriva…

    Odgovori

  • GOCA BG

    29.6.2022 #2 Author

    Globalna recesija…

    Odgovori

  • kaćica

    30.6.2022 #3 Author

    Trebace i 10 godina verujte.

    Odgovori

  • GINKO

    1.7.2022 #4 Author

    Pa od korone smo se borili 3 ipo godine i jos uvek postoji u mnogo blazim merama, a kako tek od rata, inflacije, sankcija, kako?! 🤔

    Odgovori

  • TINA

    3.7.2022 #5 Author

    Samo da ne dodje do nestabilnosti u najsiromasnijim zemljama.

    Odgovori

  • FRUIT04

    3.7.2022 #6 Author

    Korona je bila samo uvod u razredu problema

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...