POVEĆAN PROMET NA TRŽIŠTU MALOPRODAJE Očuvana i cenovna stabilnost, ocenio Kandić

SrbijaVesti

18.12.2020 18:15 Autor: Julijana Vincan 1

POVEĆAN PROMET NA TRŽIŠTU MALOPRODAJE Očuvana i cenovna stabilnost, ocenio Kandić POVEĆAN PROMET NA TRŽIŠTU MALOPRODAJE Očuvana i cenovna stabilnost, ocenio Kandić
Tržište maloprodaje u Srbiji je od početka pandemije korona virusa dobro snabdeveno i u prvih 10 meseci ove godine ostvaren je rast prometa u... POVEĆAN PROMET NA TRŽIŠTU MALOPRODAJE Očuvana i cenovna stabilnost, ocenio Kandić

Tržište maloprodaje u Srbiji je od početka pandemije korona virusa dobro snabdeveno i u prvih 10 meseci ove godine ostvaren je rast prometa u trgovini na malo od 5,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić i dodao da je očuvana i cenovna stabilnost.

Govoreći na konferenciji OFF/ON Line u organizaciji Novosadskog sajma, istakao je da je dobroj snabdevenosti tržišta maloprodaje doprinela jaka sirovinska baza, kao i diverzifikacija strukture maloprodaje, dok je neočekivano velikom rastu prometa u trgovini na malo značajno doprinela ekspanzija elektronske trgovine.

Kasirka
Foto: Pexels.com

Kandić je, kada je reč o elektronskoj trgovini, kazao da se i po završetku pandemije očekuje nastavak ekspanzije tog vida kupovine i da postoji veliki prostor za rast online prodaje, pogotovo kod trgovaca robom široke potrošnje.

“Iako se od početka proglašenja pandemije beležio ogroman rast porudžbina, koji je i do 10 puta brži od rasta prodaje u maloprodajnim objektima, ukupan prihod od elektronske trgovine je dostigao svega 0,6 odsto ukupnih prihoda trgovaca robom svakodnevne potrošnje”, istakao je državni sekretar.

Potrošačka korpa onlajn
Foto: Pixabay.com

Dodao je da je taj procenat pre početka pandemije iznosio 0,2 odsto. Ocenio je da su se trgovci vrlo brzo prilagodili online trgovini, ali da se najveći broj pritužbi građana Tržišnoj inspekciji odnosi na probleme pri isporuci robe.

“Usled velike ekspanzije online porudžbina, desilo se zasićenje, jer infrastruktura isporuke nije mogla da prati toliki rast. Dešavalo se da kasne pošiljke i da se gube, ali se taj problem sada polako prevazilazi“, objasnio je Kandić.

Dodao je da je od septembra ove godine Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podneto osam zahteva privrednih subjekata za dobijanje dozvole za rad, dok je, poređenja radi, u prošloj godini registrovan samo jedan nov operator, što je, kako je naveo, najbolja ilustracija povećanja obima elektronske trgovine tokom pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...