generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović

Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće prihod u budžet, jer će pasti prodaja

Vesti

8.9.2023 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće prihod u budžet, jer će pasti prodaja Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće prihod u budžet, jer će pasti prodaja
Povećanje akciza na derivate nafte za osam odsto ili za nešto više od pet dinara po litru, od 1. oktobra neće biti praćeno rastom... Povećanje akciza na benzin i dizel smanjiće prihod u budžet, jer će pasti prodaja

Povećanje akciza na derivate nafte za osam odsto ili za nešto više od pet dinara po litru, od 1. oktobra neće biti praćeno rastom prihoda u budžet za taj iznos, nego će se smanjiti potrošnja, rekao je u petak generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

„Ukazali smo državi koliko bi povećanje akciza moglo negativno da utiče na promet derivata, a time i na prihode budžeta. Svako povećanje akciza doprinosi smanjenju potrošnje“, rekao je Mićović za RTS, prenosi Beta.

Dodao je da razlika u ceni derivata u Srbiji i okruženju potiče u najvećoj meri od visine državnih dažbina.

On je rekao da je teško proceniti u kom pravcu će se kretati cena nafte na svetskom tržištu zbog toga što su članice OPEC-a ograničile isporuku, a s druge strane „Amerika miri odnose sa Iranom i Venecuelom i očekuje se da će te dve zemlje nadoknaditi taj nedostatak na tržištu“.

„Zbog te neizvesnosti ne zna se u kom smeru će se kretati cena nafte. Nadoknadom tog manjka nafte na tržištu bio bi zaustavljen njen rast na 90 dolara po barelu“, rekao je Mićović.

Dodao je da ne veruje da bi nafta mogla dostići cenu od 100 dolara po barelu jer za takvu cenu trebalo bi da postoji i tražnja koja bi to platila, pa zbog toga misli da je dostignut pik cene od 90 dolara po barelu i da je na tom nivou uspostavljena ravnoteža ponude i tražnje.

Naveo je da je povećanje akciza na derivate trošak za kompanije, a u kojoj meri će to uticati na cenu zavisi i od drugih faktora kao što su kretanje cena nafte.

Foto: Freepik

Mićović je rekao da su se, u prethodne dve godine, sve zemlje bavile problemom kako da smanje državne dažbine kako bi umanjile uticaj rasta cena nafte sa globalnog tržišta na maloprodajnu cenu.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da će 1. oktobra cene goriva porasti zbog povećanja akcize za osam odsto, bez obzira da li će cena rasti po po osnovu rasta cena derivata na Mediteranskoj berzi.

„Cena dizela u Srbiji brže raste nego benzina jer se više troši, pa je veći promet, a time i prihod kompanija. Neka vozila, kao kamioni troše isključivo dizel, pa je globalna potrošnja tog derivata veća“, rekao je Atanacković agenciji Beta.

Teško je, kako je rekao, doći do informacije kakav je dogovor napravila država sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) kada je „zamrzla“ cenu dizela za poljoprivrednike na 179 dinara po litru, ali da taj gubitak sigurno nadoknađuje povećanjem cena tog goriva građanima i ostalim potrošačima.

NIS je danas objavio da će narednih sedam dana litar dizela koštati 207 dinara i skuplji je tri dinara nego prethodne nedelje, a cena benzina je ostala ista, 189 dinara.

  • Jj992

    8.9.2023 #1 Author

    I svrha povecanja akciza je….

    Odgovori

  • Sasa

    9.9.2023 #2 Author

    Nikada se neće smanjiti potrošnja goriva ma koja cena bude bila,,ovo je laž i zamajavanje,,a ovi što ne znaju čemu služe akcize odmah u prvi razred osnovne škole,,to i deca znaju…

    Odgovori

  • Radašin

    9.9.2023 #3 Author

    Povećanje cena dizela je uticalo na moj budžet i to pozitivno.Iz inata nisam hteo da točim osim neophodnog,prešli smo na gradski prevoz koji plaća firma,sve nam je u krugu od pola sata vožnje,pare koje sam davao njima sad idu u slamaricu,pozdrav

    Odgovori

  • DeDa

    9.9.2023 #4 Author

    Svi koji žive 20-30km od bilo koje granice sipaće gorivo u inostranstvu jer je svugde mnooogoooo jeftinije.Takođe mnogi će smanjiti vožnju automobila.Nije moguće podizati akcize i poreze u nedogled i očekivati rast prihoda.Uči se to na ekonomskom fakultetu ali ovi naši ili nisu bili na tom predavanju ili nisu shvatili

    Odgovori

  • Kole

    10.9.2023 #5 Author

    Na koliko drugih nacina bi sve to moglo bar se odradi i cak da se smanje akcize samo da ima malo zakona i pametnih koje te zakone donose a da se moraju ispostovati .

    Odgovori

  • Vale

    10.9.2023 #6 Author

    Malo cemo vise pesacit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...