Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije o dizelu i drugim derivatima

Nema nagoveštaja da bi cena goriva trebalo da raste

Srbija

29.8.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nema nagoveštaja da bi cena goriva trebalo da raste Nema nagoveštaja da bi cena goriva trebalo da raste
Od 18. avgusta litar dizela je iznad 200 dinara, a generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je tim povodom za RTS... Nema nagoveštaja da bi cena goriva trebalo da raste

Od 18. avgusta litar dizela je iznad 200 dinara, a generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je tim povodom za RTS da je cena realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi ona mogla da se povećava.

Govoreći o cenama u Srbiji, Mićović je naveo da se cena goriva, za razliku od mnogih drugih proizvoda, menja u skladu sa promenom troškova i da su zbog toga fluktuacije velike.

Od 220 dinara (koliko je dizel koštao prošle godine), cena dizela se spustila do 180 dinara. To je 40 dinara manje. To je ozbiljno smanjenje kao posledica smanjenja troškova stavljanja tog dizela na tržište. Sada se ti troškovi donekle podižu u određenoj meri i gledajući te cene na globalnom tržištu berzanske kotacije. Međutim, i kurs dolara daje svoj doprinos… Sve to zajedno je zapravo dovelo do toga da se cena lagano podizala od ovih 200, 202 dinara, koliko trenutno košta dizel“, naveo je Mićović.

Istakao je da je pitanje svih pitanja da li će se cena goriva povećavati u petak.

„Ja bih naglasio da je tržište stabilno snabdeveno i da će goriva sigurno biti, da za sad nema nikakvih poremećaja u tom smislu. A cena, u onoj meri u kojoj je određuje taj globalni uticaj, nema najava da će doći do nekog većeg povećanja. Država takođe ima mogućnost da, ukoliko se nešto desi, smanji akcize i time smanji pritisak“, rekao je Tomislav Mićović za RTS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...