POVRATAK NA STARO TEK ZA TRI GODINE Hrvatska privreda oporavljaće se sporo zbog zavisnosti od turizma

RegionVesti

23.7.2020 10:06 Autor: Ljiljana Begović 0

POVRATAK NA STARO TEK ZA TRI GODINE Hrvatska privreda oporavljaće se sporo zbog zavisnosti od turizma POVRATAK NA STARO TEK ZA TRI GODINE Hrvatska privreda oporavljaće se sporo zbog zavisnosti od turizma
Hrvatska privreda vratiće se na nivo od pre krize izazvane korona virusom tek za tri godine, upozorava se u novim prognozama londonskog “The Economist... POVRATAK NA STARO TEK ZA TRI GODINE Hrvatska privreda oporavljaće se sporo zbog zavisnosti od turizma

Hrvatska privreda vratiće se na nivo od pre krize izazvane korona virusom tek za tri godine, upozorava se u novim prognozama londonskog “The Economist Intelligence Unita“ (EIU), grupe stručnjaka okupljene oko nedeljnika The Economist.

Prema njihovim prognozama, povratak hrvatske ekonomije na nivo na kojem je bila 2019. godine moguć je tek u 2023. godini.

Početak oporavka od krize korona virusa, kako ocenjuju, može da se očekuje već u sledećoj godini, ali će taj oporavak biti umeren, odnosno sporiji od očekivanog.

U analizi se ukazuje da je Hrvatska jako zavisna od turizma, a u toj delatnosti se ne očekuje brz oporavak, odnosno povratak na nivo na kojem je bila pre izbijanja krize koju je izazvala pandemija korona virusa. Te su prognoze su u saglasnosti sa upozorenjima svetskih ekonomista da će upravo turizam biti najteže pogođen korona krizom i da će oporavak u toj delatnosti trajati godinama, a da bi ponašanje i zahtevi turista u pojedinim segmentima mogli čak i trajno da se promene.

Foto: Shutterstock.com

Mere zatvaranja dovele su brojna hrvatska preduzeća do kraha, ili barem do ruba provalije, a u tom je razdoblju bez posla je ostalo oko 50.000 radnika.

Postupno „otključavanje“ hrvatske privrede omogućilo je kakvu-takvu turističku sezonu na Jadranu, ali ona će, ocenjuju u EIU, biti slaba.

Posledice krize, ističu u EIU, osetiće se u brojnim segmentima – od smanjenja lične potrošnje, preko pada investicija, turizma i trgovine, pa do eksplozije budžetskog deficita i javnog duga u ovoj godini.

„U 2020. godini očekujemo snažan pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8,6 odsto. Delimičan oporavak očekujemo u 2021. godini, ali povratak privrede na nivo od pre krize, odnosno na nivo iz 2019. očekujemo tek u 2023. godini“, zaključuju u EIU, prenosi portal Seebiz.

Nove prognoze EIU u delu pada privredne aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini nešto su blaže od onih koje je nedavno iznela Evropska komisija. U Briselu su nedavno ocenili da Hrvatska u 2020. može očekivati pad BDP od čak 10,8 odsto

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...