PRED SVETOM SU IZAZOVI KAKVO ČOVEČANSTVO NIJE VIDELO Vučić: Nemačka i Kina velikom snagom izlaze iz pandemije

SrbijaVesti

29.5.2020 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PRED SVETOM SU IZAZOVI KAKVO ČOVEČANSTVO NIJE VIDELO Vučić: Nemačka i Kina velikom snagom izlaze iz pandemije PRED SVETOM SU IZAZOVI KAKVO ČOVEČANSTVO NIJE VIDELO Vučić: Nemačka i Kina velikom snagom izlaze iz pandemije
Zbog pandemije korona virusa pred svetom su izazovi kave čovečanstvo do sada nije videlo, ali postoji snaga sa kojom iz pandemije izlaze dve sile... PRED SVETOM SU IZAZOVI KAKVO ČOVEČANSTVO NIJE VIDELO Vučić: Nemačka i Kina velikom snagom izlaze iz pandemije

Zbog pandemije korona virusa pred svetom su izazovi kave čovečanstvo do sada nije videlo, ali postoji snaga sa kojom iz pandemije izlaze dve sile – Nemačka i Kina, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na otvaranju međunarodne konferencije „Svet posle korona virusa“ u Beogradu rekao da se više stvari u svetu promenilo u prethodnih šest meseci, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

„Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti“, rekao je Vučić.

Foto: Pixabay.com

Kada se, kako je rekao, sagleda uticaj koji je Covid-19 imao na ekonomije najmoćnijih zemalja i regiona, vidi se velika snaga sa kojom iz pandemije izlaze dve sile – Nemačka i Kina, iz različitih razloga i uglova.

„Nemačka je apsolutni pobednik. Koliko je novca ubrizgano u njihovu privredu, koliko je sama ubrizgala sebi novca. Sa druge strane Kina je uspela da pokaže želju da nastavi ono što je bila američka politika, a to je globalizacija, to je preuzimanje pozicije ključnog igrača, prihvata igru na nivou celog sveta. SAD je najviše izgubila, ali Amerika će snažno početi da raste“, rekao je Vučić.

Najvažniji je ekonomski oporavak

„Mi zavisimo od evropske ekonomije. Što pre se oni oporave, to će nama biti bolje. Sve što se SAD, Rusija i Kina brže budu oporavljali to će nama odgovarati – naveo je Vučić.

On je dodao da je najvažniji ekonomski oporavak, kako američke, tako i ubrzani rast kineske i ruske privrede i sve što oni brže budu rasli, to će i Srbija sa njima.

„Srbija će ove godine biti jedna od konkurenata na listi svetskog ekonomskog rasta, rezultati su bolji nego što se očekivalo, čak i u aprilu, kada ništa nije radilo i zato je jako važno da, pre svega, ne kažem uvek šta mislim i da gledamo šta se oko nas zbiva jer se stvari dramatično brzo menjaju“, naglasio je Vučić.

Naveo je da je do Svetskog ekonomskog foruma u Davosu 2016. godine.

„Amerika imala lidersku poziciju u svetu. Od tada su svi počeli da odustaju od tržišne ekonomije. Tada je Kina uletela i rekla da je za globlaizaciju. U takvim uslovima vidite kako se sve okrenulo. Danas smo svedoci da malo koga intersuje slobodan protok kapitala i ljudi. To možete da vidite i na našem regionalnom nivou“, rekao je Vučić.

„Onog sekunda kada je Srbija krenula da jača i da prestiže sve u regionu. Kada Srbija ima značajno manji javni dug nego što ga ima malena Crna Gora ili kada ćemo imati veći BDP od Hrvatkse onda vidite koliko drugima nije svejedno“, dodao je Vučić.

  • Dragana

    29.5.2020 #1 Author

    Lepo . Bravo za nas. Samo kasnimo 100 godina.

    Odgovori

    • Snežana

      29.5.2020 #2 Author

      Axaxaxaxa slazem se sa gospodjom ili gospodjicom Draganom.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...