Ujedinjene nacije mogu da usvoje, ali ne i da narede uvođenje konkretne mere

Predlog za „klimatsko oporezivanje“ naftnih i gasnih kompanija

SvetVesti

14.11.2022 09:52 Autor: Marko Miladinović 0

Predlog za „klimatsko oporezivanje“ naftnih i gasnih kompanija Predlog za „klimatsko oporezivanje“ naftnih i gasnih kompanija
Zemlje koje su podložne klimatskim promenama sve više pozivaju kompanije-zagađivače, poput proizvođača fosilnih goriva, da plate za gubitak i štetu izazvanu klimatskim promenama. Zemlje... Predlog za „klimatsko oporezivanje“ naftnih i gasnih kompanija

Zemlje koje su podložne klimatskim promenama sve više pozivaju kompanije-zagađivače, poput proizvođača fosilnih goriva, da plate za gubitak i štetu izazvanu klimatskim promenama.

Zemlje u razvoju dugo su pozivale bogate zemlje koje su nesrazmerno izazivale klimatske promene da plate za nadoknadu prouzrokovane štete.

Dok nastavljaju sa ovim pozivima, grupe poput Alijanse malih ostrvskih država (Aosis) i uticajne premijerke Barbadosa Mije Motli (Mia Mottley) sada se više fokusiraju na kompanije koje zagađuju, a ne na vlade.

Vlade razvijenih zemalja se dugo opiru izdvajanju sredstava za nadoknadu štete, iz straha da će biti pravno odgovorne za zagađenje, kako u modernom dobu, tako i za posledice koje su se akumulirale decenijama jer su se na međunarodnom klimatskom samitu Cop27 u Egiptu mogli čuti pozivi za reparaciju zbog štete nanete tokom više od stotinu godina industrijalizacije. Delom i zbog toga, razvijene države su otvorenije u pogledu partnerstva sa fondovima iz privatnog sektora.

Mičaj Robertson (Michai Robertson), vodeći finansijski pregovarač Aosisa, rekao je za Climate Home da bi trebalo da postoji univerzalni porez na fosilna goriva i druge industrije koje intenzivno koriste ugljenik. “Vreme je da privatni sektor ustane i moramo da pozovemo kompanije na odgovornost“, rekao je on.

Motli je uputila sličan poziv u svom uvodnom govoru tokom Cop27. “Rešenje problema ne može samo da se svodi na traženje od članica da urade pravu stvar“, rekla je ona okupljenim liderima. “Naftne i gasne kompanije moraju biti dovedene već na sledeći samit, Cop28, kako bi ravnomerno učestvovale u procesu oporavka”.

Ovu ideju je nedavno iznela i u telefonskom razgovoru sa američkim izaslanikom za klimu i bivšim potpredsednikom Džonom Kerijem (John Kerry). Keri je kasnije rekao novinarima da su “imali važnu diskusiju i dogovorili se o tome kuda idemo i šta moramo da uradimo“. On nije ulazio u detalje, a Stejt department nije odgovorio na zahteve za komentar.

“Ideja o posebnom oporezovanju naftnih kompanija je velika prekretnica. Morali bismo prvo da saznamao mnogo više o detaljima šta to znači u praksi. Sama Evropska unija, preko Evropske komisije, za sada nema ovlašćenja da vrši takvu vrstu oporezivanja”, prokomentarisao je pregovarač EU Jakob Verksman (Jacob Werksmann).

Nedavni izveštaj nekoliko nevladinih organizacija otkrio je da su tokom poslednje decenije, klimatski izazvani ekonomski gubici koje je pretrpela grupa od 58 ranjivih nacija iznosili samo 1,7 odsto dobiti industrije fosilnih goriva.

Robertson je rekao da je Aosisov predlog tek u “fazi istraživanja” i da postoje “ograničenja” u pogledu autoriteta pregovora Ujedinjenih nacija o klimi. Ako se uskoro postigne konsenzus među državnicima, UN može tražiti od svih vlada da uvedu poreze, ali ne može im direktno narediti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.