PREDSEDNIKU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE DODELJENO PRIZNANJE Hojer je “Evropski bankar 2019. godine”

BankeEUNovacVesti

20.11.2020 09:55 Autor: Julijana Vincan 0

PREDSEDNIKU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE DODELJENO PRIZNANJE Hojer je “Evropski bankar 2019. godine” PREDSEDNIKU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE DODELJENO PRIZNANJE Hojer je “Evropski bankar 2019. godine”
Priznanje „Evropski bankar godine za 2019.“ dodeljeno je predsedniku Evropske investicione banke dr Verneru Hojeru (Werner Hoyer) na Evropskoj finansijskoj nedelji u Frankfurtu. U svom govoru,... PREDSEDNIKU EVROPSKE INVESTICIONE BANKE DODELJENO PRIZNANJE Hojer je “Evropski bankar 2019. godine”

Priznanje „Evropski bankar godine za 2019.“ dodeljeno je predsedniku Evropske investicione banke dr Verneru Hojeru (Werner Hoyer) na Evropskoj finansijskoj nedelji u Frankfurtu.

U svom govoru, on je istakao važnost ove nagrade kao priznanje za izuzetne napore i predani rad zaposlenih u EIB.

Kako se navodi, najbolji dokaz da je nagrada otišla u prave ruke je rad EIB u ovoj kriznoj, 2020. godini. Naime, još više nego u prethodnom razdoblju, u ovoj godini, EIB je postao osnovna poluga Evropske Unije u borbi protiv krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Bankar.me.

EIB je nedavno osnovao i Pan-evropski garantni fond u iznosu do 25 milijardi evra. Garancijama tog Fonda olakšaće se finansiranje privrednika u premošćavanju poteškoća izazvanih pandemijom.

Značajan iskorak u svom delovanju, kako je naglašeno, EIB je napravio u sprovođenju Zelenog plana EU. Krajem 2019. godine, EIB je postao Klimatska banka EU i objavio strategiju za sledeći finansijski period, u kojem bi udvostručili finansiranje projekata za borbu protiv klimatskih promena.

To bi značilo veće finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, istraživanje i razvoj novih, čistijih izvora energije i prometnih sredstava.

Dodaje se da su glavni prioriteti EIB u predstojećim godinama oporavak od pandeimje i klimatske mere, nakon čega slede ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, mala i srednja preduzeća, kao i komunikacionu infrastrukturu.

Udruženje novinara dodeljuje ovu nagradu

Nagradu „Evropski bankar godine“ dodeljuje Grupa 20+1, udruženje međunarodnih ekonomskih i finansijskih novinara, čiji članovi, između ostalog rade i u redakcijama agencija i nedeljnika poput Der Spiegel, Agence France Presse i Thomson Reuters.

U obrazloženju odluke Grupe 20+1 se navodi da je Dr Hoyer kao predsednik Evropske investicione banke uveliko doprineo ekonomskoj  stabilnosti i razvoju Evrope.

EIB, kao banka Evropske Unije, dosledno je u svojim programima radila na podršci ekonomijama i finansiranju značajnih infrastrukturnih projekata.

Posebno je istaknut doprinos Evropske investicione banke u borbi protiv klimatskih promena, kao i zalaganje za održivi razvoj Evrope, naročito sa nedavno usvojenim Akcionim planom klimatske banke.

Na popisu dobitnika nagrade „Evropski bankar godine“ nalaze se Jean Pierre Mustier (Izvršni direktor UniCredit banke), Ralph Hammers (ING Group) i Ana Patricia Botin (Banco Santander).

Tagovi
NAGRADA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...