važnost gastronomije i kulturnog turizma

Predstavljen projekat Vinski putevi Otvorenog Balkana sekretaru Svetske turističke organizacije

BiznisSrbijaVesti

21.9.2022 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Predstavljen projekat Vinski putevi Otvorenog Balkana sekretaru Svetske turističke organizacije Predstavljen projekat Vinski putevi Otvorenog Balkana sekretaru Svetske turističke organizacije
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić predstavila je u sredu, uoči šeste globalne konferencije Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu u italijanskom gradu... Predstavljen projekat Vinski putevi Otvorenog Balkana sekretaru Svetske turističke organizacije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić predstavila je u sredu, uoči šeste globalne konferencije Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu u italijanskom gradu Alba, generalnom sekretaru Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabu Pololikašviliju regionalni projekat Vinski putevi Otvorenog Balkana, saopštilo je to ministarstvo.

Matić je Pololikašviliju predstavila i prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji je održan u Beogradu i pozvala Svetsku turističku organizaciju da podrži tu inicijativu, naglasivši njen značaj ne samo za Balkan, već i za celu Evropu, prenosi Beta.

„Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma, projekat ‘Vinski putevi Otvorenog Balkana’ pomoći će Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji da dodatno razviju svoje vinogradarsko-vinske sektore i zajednički pozicioniraju region Zapadnog Balkana na evropskoj i svetskoj vinskoj turističkoj mapi kao nezaobilazne destinacije. Zato bi podrška Svetske turističke organizacije bila od velike važnosti za razvoj ovog regionalnog projekta“, rekla je Matić.

Pololikašvili je pozdravio pokretanje inicijative „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ i istakao važnost gastronomije, kulturnog turizma, ruralnog turizma, telekomunikacija u turizmu, reke Dunav, kao i uključivanje Srbije u inicijativu.

On je naglasio značaj obrazovanja u turizmu i pozvao Srbiju da se priključi online platformi UNWTO, akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.

Matić se prethodno sastala sa zamenicom ministra turizma Bugarske Marielom Modevom, kojoj je takođe predstavila ovaj projekat i ocenila da bi uključenje drugih zemalja regiona u inicijativu doprinelo boljoj ekonomskoj situaciji i podizanju turizma celog regiona.

Ona je rekla da postoji zainteresovanost za zajedničko konkurisanje na IPA programima EU u oblasti turizma.

 • kaćica

  21.9.2022 #1 Author

  Divna vest.

  Odgovori

 • Anna

  21.9.2022 #2 Author

  Naša zemlja ima puno potencijala za vinski i gastronomski turizam.

  Odgovori

 • TATJANA

  22.9.2022 #3 Author

  Samo napred

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  22.9.2022 #4 Author

  Ovo mi se cini kao dobra ideja, da se povezujemo sličnostima i razvijamo turizam u celom regionu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.9.2022 #5 Author

  Slazem se,imamo veliki potencijal sto se vina tice..

  Odgovori

 • NATI29

  25.9.2022 #6 Author

  Koliko poznatih i dobrih vinarija ima kod nas treba to iskoristiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...