Počeli prvi pregovori od početka rata

Predstavnici Moskve i Kijeva na tajnoj lokaciji

Vesti

28.2.2022 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 3

Predstavnici Moskve i Kijeva na tajnoj lokaciji Predstavnici Moskve i Kijeva na tajnoj lokaciji
Razgovori između ukrajinskih i ruskih zvaničnika održani su u ponedeljak na beloruskoj granici u Gomeljskoj oblasti. Reč je o prvim pregovorima između dve sukobljene... Predstavnici Moskve i Kijeva na tajnoj lokaciji

Razgovori između ukrajinskih i ruskih zvaničnika održani su u ponedeljak na beloruskoj granici u Gomeljskoj oblasti. Reč je o prvim pregovorima između dve sukobljene strane od početka rata u Ukrajini, koji je počeo pre pet dana ulaskom ruskih trupa u Ukrajinu.

„Ruska i ukrajinska strana pronašle su neke dodirne tačke na kojima bi se mogla graditi zajednička gledišta“, rekao je novinarima Vladimir Medinski, šef ruske delegacije na pregovorima. Održaće se i drugi krug pregovora, rekao je Medinski. Delegacije dve strane vraćaju se na konsultacije u svoje glavne gradove. Ukrajinska strana istakla je da su pregovori s Rusijom doneli „određene odluke“, prenosi Advance.

Detalji pregovora nisu poznati, ali očekivalo se da će Moskva ponoviti svoje zahteve za demilitarizaciju Ukrajine i njenu vojnu neutralnost. Tačna lokacija za pregovore drži se u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

S druge strane, kancelarija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog saopštila je da su pregovori pokrenuti u cilju dogovora o momentalnom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

„Budući da svaki sat nastavka sukoba znači da ginu ukrajinski građani, ukrajinski vojnici, mi smo nesumnjivo zainteresovani za to da što pre postignemo neke dogovore koji treba da budu u interesu obe strane“, rekao je pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski, prenosi Sputnik.

Rusija je zabeležila određene uspeh u južnoj Ukrajini, ali je tempo njenog napredovanja usporen i nije zauzela nijedan veliku ukrajinski grad, uključujući Kijev, prenose zapadni mediji. Istovremeno, prema ruskim izvorima napadi na gradove su usporeni, jer ukrajinske snage ne dopuštaju civilima da napuste gradove i drže ih kao „živi štit“.

Ruske raketne strateške snage, Severna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija, počele su da izvršavaju borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u izveštaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prema rečima portparola Kremlja, odluci o stavljanju nuklearnog oružja u pripravnost prethodile su „neprihvatljive“ izjave britanske ministarke odbrane Liz Tras (Liz Truss) čije ime Peskov nije pomenuo, ali jeste funkciju.

Telefonski razgovor Putina i Makrona

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) da je Moskva otvorena za razgovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj.

„Tokom dugog telefonskog razgovora na inicijativu francuske strane predsednik Putin i predsednik Makron obavili su ozbiljnu i sadržajnu razmenu mišljenja o svim aspektima situacije oko Ukrajine“, navedeno je u saopštenju Kremlja, prenosi Sputnik.

Putin je saopštio Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti. To uključuje priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitirizacija i denacifikacija ukrajinske države, kao i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Predsednik Francuske poslednjih sati je više puta razgovarao sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, saopštila je pres služba Jelisejske palate. U saopštenju se navodi da je Makron ponovio zahteve međunarodne zajednice da se zaustavi ruska ofanziva u Ukrajini, prenosi Reuters.

Makron je takođe pozvao Putina da zaustavi sve udare na civile u Ukrajini, da sačuva civilnu infrastrukturu i da osigura bezbedan pristup ključnim putevima, posebno južno od Kijeva. „Predsednik Putin potvrdio je spremnost da se posveti ovim trima tačkama“, naveo je Makron, dodajući da su se dogovorili da ostanu u kontaktu u narednim danima.

  • VILENJAK

    28.2.2022 #1 Author

    Nadam se pozitivnom ishodu! Samo da prestane ovo ludilo!

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.2.2022 #2 Author

    Svi se nadamo resenju i prestanku vatre.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #3 Author

    Nadamo se pozitivnom ishodu….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...