Korak ka ukidanju kineske aplikacije u SAD

Predstavnički dom Kongresa glasao za zabranu TikToka

SvetVesti

14.3.2024 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 5

Predstavnički dom Kongresa glasao za zabranu TikToka Predstavnički dom Kongresa glasao za zabranu TikToka
Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je velikom većinom (352:65) za odobravanje mere kojom bi se zabranio rad aplikacije TikTok u SAD ili bi se... Predstavnički dom Kongresa glasao za zabranu TikToka

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je velikom većinom (352:65) za odobravanje mere kojom bi se zabranio rad aplikacije TikTok u SAD ili bi se naložila njena prodaja, što predstavlja najozbiljniju pretnju popularnoj kineskoj video platformi kratkog formata.

Sporno je kinesko vlasništvo, jer američki zvaničnici navode da bi matična kompanija ByteDance mogla da preda Pekingu lične podatke 170 miliona Amerikanaca koji koriste popularnu aplikaciju. Protivnici zakona izrazili su zabrinutost za kršenje prava na slobodu govora, a takođe navode da je TikTok preuzeo mere za zaštitu podataka američkih korisnika tako što ih čuva na serverima u SAD, prenosi USA Today.

Zakon za koji je glasao Predstavnički dom nalaže da ByteDance proda TikTok ili će on biti zabranjen u prodavnicama aplikacija i uslugama veb-hostinga u SAD. ByteDance bi imao 165 dana za prodaju, a kineska kompanija saopštila je da je to premalo vremena da pronađe kupca sa resursima da kupi TikTok i da prevaziđe tehničke izazove koji su uključeni u njegovo izdvajanje.

Lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) odbio je da kaže da li će izneti zakon na glasanje. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će potpisati zakon ukoliko bude stigao do njegovog stola. Bela kuća saopštila je da Bajdenova administracija očekuje od Senata da reaguje brzo.

Prethodni napori da se obuzda TikTok propali su. Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) pokušao je 2020. godine da zabrani aplikaciju izvršnom naredbom, ali su sudovi blokirali njegovu nameru.
Nedavna anketa koju je sproveo AP i Centar za istraživanje javnih odnosa NORC pokazala je da 31 odsto odraslih Amerikanaca podržava zabranu korišćenja TikToka u SAD, dok se 35 odsto protivi zabrani. Ostali su neodlučni. Među onima koji svakodnevno koriste TikTok, nacionalna zabrana nepopularna je među 73 odsto ispitanih.

TikTok je najavio da će iskoristiti svoja zakonska prava pre nego što razmotri prodaju svojih operacija u SAD. Prodaja izgleda malo verovatno, jer kompanije koje su dovoljno velike da kupe TikTok, kao što su Meta, Google i Microsoft verovatno ne bi to učinile zbog antimonopoloskog zakona. Za prodaju bi bilo potrebno i odobrenje Pekinga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...