"Crno zlato" se na svetskim berzama prodaje po ceni nižoj od 91 dolar

Predstojeći pregovori SAD i Irana utiču na dalji pad vrednosti nafte

NovacSvetVesti

9.2.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Predstojeći pregovori SAD i Irana utiču na dalji pad vrednosti nafte Predstojeći pregovori SAD i Irana utiču na dalji pad vrednosti nafte
U očekivanju indirektnih pregovora Sjedinjenih Američkih Država i Irana, vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala je ispod nivoa od 91 dolara. Ovi pregovori bi... Predstojeći pregovori SAD i Irana utiču na dalji pad vrednosti nafte

U očekivanju indirektnih pregovora Sjedinjenih Američkih Država i Irana, vrednost nafte na međunarodnim tržištima pala je ispod nivoa od 91 dolara.

Ovi pregovori bi mogli oživeti nuklearni sporazum i otvoriti put većem izvozu iranske nafte.

Na londonskom tržištu cena barela je pala 1,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, pa sada iznosi 90,93 dolara. U Njujorku se barelom trgovao po ceni nižoj za 1,67 dolara, odnosno 89,65 dolara, piše crnogorska agencija Mina.

Na tržištu se s pažnjom prate pregovori Irana i SAD o nuklearnom sporazumu, koji bi u trgovanje mogli da vrate više od milion barela dnevno iranske nafte, odnosno više od jedan odsto globalne ponude.

Nuklearni pregovori trebalo bi da se nastave u Beču.

Predstavnici Vašingtona i Teherana indirektno pregovaraju od aprila prošle godine i iza njih je već osam krugova razgovora u kojima još uvek nesu premostili razlike u stavovima o brzini i obuhvatu ukidanja sankcija.

Pritisak na cene stvara i izjava francuskog predsednika Emanuela Makroma (Emmanuel Macron) da je njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom pomogao da se spreči zaoštravanje ukrajinske krize.

Uticaj na cene nafte imala su i očekivanja analitičara da će najnoviji izveštaji iz SAD pokazati rast zaliha u prošloj nedelji za 700.000 barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cena barela korpe nafte njenih članica u ponedeljak iznosila 93,42 dolara, što ukazuje poskupljenje od 58 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

  • Milovan94

    9.2.2022 #1 Author

    Nadam se da će i u narednom periodu dodatno padati vrednost nafte

    Odgovori

  • FLAME

    9.2.2022 #2 Author

    Sad će da ide 2, 3 usd dole, pa gore i tako nekih 2, 3 meseca pa ćemo videti šta će onda biti. Za sada sigurno ništa specijalno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.2.2022 #3 Author

    Sve ovo je trenutno,verujem da ce cene skociti jos….

    Odgovori

  • KAĆA

    10.2.2022 #4 Author

    Pašće pa će duplo da skoci, klasika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...