U centru pažnje pregovori SAD i Irana

Cene nafte pale ispod 93 dolara po barelu

SvetVesti

8.2.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte pale ispod 93 dolara po barelu Cene nafte pale ispod 93 dolara po barelu
Cene nafte pale su u početkom nedelje na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara, pritisnute znakovima napretka u američko-iranskim nuklearnim pregovorima, koji bi mogli dovesti... Cene nafte pale ispod 93 dolara po barelu

Cene nafte pale su u početkom nedelje na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara, pritisnute znakovima napretka u američko-iranskim nuklearnim pregovorima, koji bi mogli dovesti do ukidanja američkih sankcija na prodaju iranske nafte.

Cena nafte po barelu na tržištu u Londonu pala je za 31 cent u odnosu na 92,96 dolara, koliko je imala nakon zatvaranja berze dan ranije. U Njujorku se barelom trgovalo po 78 centi nižoj ceni, odnosno 91,53 dolara.

Investitori s pažnjom prate pregovore Irana i zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu, s obzirom na to da bi uspešan ishod mogao značiti i ukidanje sankcija na iranski izvoz nafte, što bi značilo i veće snabdevanje, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) ponovo je u petak uvela izuzeća na sankcije Teheranu, kako bi omogućila međunarodne projekte nuklearne saradnje.

Iako će ublažavanje sankcija tek u ograničenoj meri uticati na iransku ekonomiju, tržišta su ga protumačila kao pozitivnu naznaku da obe strane žele dogovor.

Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije, Iran bi u kratkom roku mogao početi da izvozi milione barela nafte, što bi smanjilo visoke cene. Čini se da se Iran već priprema za obnovu izvoza, piše Reuters.

Značajniji pad cena zakočile su snažna globalna potražnja i teškoće vodećih proizvođača, okupljenih u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), i njihovih saveznika, s povećanjem snabdevanja.

OPEC+ ne uspeva da ispuni ni dogovorene skromne proizvodne kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i problema s održavanjem polja nakon dve godine pandemije.

Zabrinutost za snabdevanje potpiruje i napetost u istočnoj Evropi. SAD tvrdi da bi Rusija mogla da narednih sedmica napadne Ukrajinu, preteći Moskvi sankcijama. Moskva opovrgava takve tvrdnje, a na tržištima strahuju da bi sankcije mogle poremetiti snabdevanje ruskom naftom.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 92,84 dolara, što znači da je porasla 2,86 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

  • FLAME

    8.2.2022 #1 Author

    Klasika. Sad će malo da pada, pa opet da raste, ali nikada više neće dostići svoj istorijski minimum.

    Odgovori

  • VERA

    8.2.2022 #2 Author

    Opet politila diktira cene nafte. Različite su opcije aktuelne, kako god da bude i da pojeftini nafta neće se to kod nas na BS primetiti. Savet, sipajte gorivo do vrha jer je sada najjeftinije u ovom mesecu u odnosu na naredne dane.

    Odgovori

  • VILENJAK

    8.2.2022 #3 Author

    Ne brine me cena nafte, već naše akcize…

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #4 Author

    Džaba što je cena pala kad mi obični građani to ne osećamo

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.2.2022 #5 Author

    Naravno, politika diktira cene nafte a njena cena utice na sve ostale cene. Uzas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...