Pandemija korona virusa je promenila ustaljenje obrasce poslovanja

Preduzeća u EU slobodnije davala zaposlenima pristup IKT sistemima

EUHi-techVesti

31.3.2022 15:49 Autor: Julijana Vincan 3

Preduzeća u EU slobodnije davala zaposlenima pristup IKT sistemima Preduzeća u EU slobodnije davala zaposlenima pristup IKT sistemima
Ograničenja kretanja izazvana pandemijom korona virusa primorala su mnoga preduzeća da povećaju ili u potpunosti pređu na digitalne tehnologije, kako bi zadržala svoje aktivnosti.... Preduzeća u EU slobodnije davala zaposlenima pristup IKT sistemima

Ograničenja kretanja izazvana pandemijom korona virusa primorala su mnoga preduzeća da povećaju ili u potpunosti pređu na digitalne tehnologije, kako bi zadržala svoje aktivnosti. Ovo je naglasilo potencijal koji digitalne tehnologije imaju za poboljšanje ekonomske otpornosti preduzeća.

Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) pokazuju da je u 2020. godini 33 odsto preduzeća u EU povećalo udeo zaposlenih sa daljinskim pristupom sistemu elektronske pošte kompanije, kao i da je isti procenat firmi povećao udeo osoblja sa daljinskim pristupom drugim sistemima informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT).

Među državama članicama EU sa dostupnim podacima (u dobrovoljnom prikupljanju učestvovalo je 19 država članica), Malta je registrovala najveći udeo preduzeća koja su povećala procenat osoblja koje ima daljinski pristup sistemu elektronske pošte preduzeća (55 odsto) ili drugim IKT sistemima (58 procenata), zatim Holandija (42 odsto za obe kategorije), Nemačka (42 i 39 procenata) i Belgija (40 i 43 odsto).

Nasuprot tome, najmanji udeo preduzeća koja su povećala daljinski pristup svojoj e-pošti (12 odsto) ili drugim IKT sistemima (12 procenata) registrovan je u Litvaniji.

Izvor: Eurostat

Što se tiče daljinskih sastanaka koji se održavaju na mreži, polovina preduzeća u EU izjavilo je da je povećalo svoj broj sastanaka na daljinu u 2020. godini.

Procenat preduzeća koja su povećala broj online sastanaka bio je najveći u Finskoj (79 odsto), Malti (76 procenata) i Švedskoj (71 odsto), dok je najmanji udeo registrovan u Bugarskoj (23 procenta), Poljskoj (29 odsto) i Letoniji (33 procenta).

Izvor: Eurostat

Sve firme u Srbiji koriste internet

Za potrebe poslovanja, internet koristi 100 odsto preduzeća u Srbiji, dok internet prezentaciju poseduje njih 84,5 odsto. Tokom 2020. godine, 27,1 odsto preduzeća prodavalo je proizvode/usluge putem interneta, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ističe se i da je u 2019. godini sajtove imalo 84,4 procenta preduzeća u Srbiji, dok je 27,9 odsto firmi prodavalo proizvode/usluge putem interneta.

Prema metodologiji Eurostata, RZS je obuhvatio preduzeća sa 10 i više zaposlenih iz sledećih delatnosti poslovanja: prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke delatnosti, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i vodom, upravljanje otpadnim vodama, usluge smeštaja i ishrane, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, popravke kompjutera.

  • DANIJELA

    31.3.2022 #1 Author

    Pa shodno situaciji i ogranicenom kretanju preduzeca su morala da se snalaze svako na svoj nacin. Elektronski vid komunikacije je postao sastavni deo poslovanja svakog preduzeca.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #2 Author

    Od korone je to postalo ustaljeno pravilo koje ce se nastaviti…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    31.3.2022 #3 Author

    U budućnosti ćemo sve više biti okrenuti online poslivanju i kupovini. To je i bez pandemije bilo neminovno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...