Ulaskom u vlasničku strukturu češka kompanija donosi ugovor za 100 vagona

Preduzeće Đuro Đaković se vraća proizvodnji vagona nakon restrukturiranja

BiznisInvesticijeNovacRegionVesti

15.4.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Preduzeće Đuro Đaković se vraća proizvodnji vagona nakon restrukturiranja Preduzeće Đuro Đaković se vraća proizvodnji vagona nakon restrukturiranja
Sve oko restrukturiranja Đure Đakovića ide usporeno, pa je tako i s objavom punog dokumenta s detaljima programa zasnovanog na državnoj pomoći, koga je... Preduzeće Đuro Đaković se vraća proizvodnji vagona nakon restrukturiranja

Sve oko restrukturiranja Đure Đakovića ide usporeno, pa je tako i s objavom punog dokumenta s detaljima programa zasnovanog na državnoj pomoći, koga je Evropska komisija odobrila još u decembru prošle godine, a tek ga je sada objavila na svojim stranicama.

I sada su neke od brojki ostale nedostupne, verovatno će biti jasnije kada se objave i pozivi za skupštine akcionara Đure Đakovića, kao priprema za novu stranicu u poslovanju firme, piše Poslovni dnevnik.

Već je poznat kompleksan model tog procesa koji počinje smanjenjem osnovnog kapitala kako bi se pokrili akumulirani gubici, potom sledi dokapitalizacija kojom će država uneti svoja potraživanja i izdavanjem novih akcija povećati svoju vlasničku snagu, te u zadnjoj fazi sledi dokapitalizacija koju planira glavni partner države u ovom programu DD Acquisition, koji trenutno drži 18 odsto.

Firma u vlasništvu čeških preduzetnika Jaroslava i Mihala Strnada (Michal Strnad), te Renea Matere, investiraće 227 miliona kuna kapitala, te izdavanjem novih akcija steći većinsku poziciju, a država će biti drugi najveći deoničar, ali manjinski, sa udelom od oko 20 odsto.

Ono što je iz dokumenta jasno je da će najveći gubitaši u ovom postupku biti mali akcionari kategorija koja je u ovom trenutku većinski vlasnik preduzeća i koja neće učestvovati u restrukturiranju, te će na kraju njihovo učešće u vlasničkoj strukturi s današnjih 54,7 procenata pasti na tek – 0,22 odsto.

U programu se navodi i da će Česi, čije firme inače imaju 14 hiljada zaposlenih i ostvaruju 1,7 milijardi evra godišnjih prihoda, uz ulaganja u novcu uneti i nenovčana, odnosno uračunaće im se kao vlastiti doprinos brojne stavke poput preuzimanja dugova ili potencijalnih kazni za zakasnale ili neispravne proizvode iz prethodnog razdoblja, te takođe i konsultantske naknade za proces restrukturiranja.

Osim toga, doprinosom će se smatrati i osiguranje finansiranja na komercijalnoj osnovi za dalja ulaganja u mašine i opremu, posebno u segmentu transporta.

Iako je u februaru u odluci Vlade rečeno da će doprinos države biti 430,6 miliona kuna, a investitora 480 miliona, u dokumentaciji se iznosi ne spominju, tek stoji da će privatni partner dati veći doprinos, sa učešćem od 52,74 odsto u ukupnom iznosu.

U programu se jasno navodi i da će restrukturiranjem Ðuro Ðaković biti preusmeren na svoju osnovnu delatnost u železničkom segmentu, gde će se proizvodnja teretnih vagona u budućnosti integrisati s radionicom za popravke i održavanje.

DD Acquisition će, kako stoji u dokumentu, s Đurom Đakovićem potpisati ugovor o proizvodnji i isporuci 100 višenamenskih, kontejnerskih vagona, koje će se raditi za poznatog kupca, a za koje se očekuje da bi bili proizvedeni tokom trajanja procesa restrukturiranja, odnosno do kraja 2023. godine.

ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA d.d.

Dr. Mile Budaka 1, 35000 Slavonski Brod , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
5.348.365,90 (2020)
Broj zaposlenih:
13 (2020)
  • TATJANA

    15.4.2022 #1 Author

    Bas dobro za vagonsku industriju

    Odgovori

  • BOJANA

    16.4.2022 #2 Author

    Lepe vesti za radnike tog prduzeća.

    Odgovori

  • Bella

    16.4.2022 #3 Author

    Ooo pa lepo, nek je sa srecom.

    Odgovori

  • VANJA

    17.4.2022 #4 Author

    Lepa vest. Da ljudi ne ostanu bez posla!

    Odgovori

  • STRELAC

    17.4.2022 #5 Author

    Jos kad bi od tih plata radnici mogli pristojno da zive…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...