Olakšan posao građevinskoj industriji

Uvode se digitalne građevinske dozvole u Hrvatskoj

InfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

11.4.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Uvode se digitalne građevinske dozvole u Hrvatskoj Uvode se digitalne građevinske dozvole u Hrvatskoj
Hrvatska će uskoro u digitalnoj formi imati sačuvane sve izdate dozvole o gradnji i to zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, građevine i državne imovine... Uvode se digitalne građevinske dozvole u Hrvatskoj

Hrvatska će uskoro u digitalnoj formi imati sačuvane sve izdate dozvole o gradnji i to zahvaljujući projektu Ministarstva prostornog uređenja, građevine i državne imovine (MPUGDI), saradnji s brojim telima javne vlasti i evropskom novcu.

Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cele Republike Hrvatske u iznosu većem od 23,8 miliona kuna finansira se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, a realizuje kroz projekat „Informacijska mreža prostornog uređenja i njegovi moduli“ ukupne vrednosti 131 miliona kuna, od čega je 85 odsto osigurano iz Evropske unije. Tako u istoriju odlazi razdoblje izdavanja papirnih građevinskih dozvola koje je trajalo od 1968. do 2015. godine, piše Poslovni dnevnik.

Milioni dokumenata

Trenutno se ove dozvole nalaze po raznim arhivama i u brojnim slučajevima proces njihovog pronalaska, bilo građanima bilo investitorima, nije jednostavan, ali preokret donosi kompletna digitalna transformacija dozvola o gradnji.

Dostupnost tih podataka građanima će biti omogućena na GEO portalu Informacione mreže, na kojem će podaci biti vidljivi na tačnoj lokaciji građevine za koju je akt izdat.

Digitalizacija akata pojednostaviće i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module. Zainteresovane strane za korištenje modula eArhiva su praktično svi – stručna i naučna zajednica, a to znači i projektanti, te referenti u opštinama i gradovima, kao i svi investitori i građani.

 • Bella

  11.4.2022 #1 Author

  Treba im sto vise olaksati i mislim da je to super.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  11.4.2022 #2 Author

  vrlo korisno unapređenje. odlična vest, nadajmo se da će i kod nas brzo biti isto

  Odgovori

 • NATI29

  12.4.2022 #3 Author

  Veliko olaksanje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...