Prihod za finansiranje potreba hrvatskog državnog budžeta

Izdata evroobveznica od 1,25 milijardi evra

NovacRegionVesti

14.4.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izdata evroobveznica od 1,25 milijardi evra Izdata evroobveznica od 1,25 milijardi evra
Hrvatsko ministarstvo finansija izdalo je evroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi evra, koja dospeva 2032. godine. Godišnja kuponska... Izdata evroobveznica od 1,25 milijardi evra

Hrvatsko ministarstvo finansija izdalo je evroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi evra, koja dospeva 2032. godine.

Godišnja kuponska kamatna stopa na novu evroobveznicu iznosi 2,875 odsto, a ostvareni prinos 2,975 odsto.

Prikupljena sredstva biće korišćena za finansiranje opših potreba državnog budžeta, koje uključuju refinansiranje postojeće evroobveznice Republike Hrvatske koja dospeva 30. maja ove godine nominalnog iznosa 1,25 milijardi evra i koja nosi kamatu od 3,875 odsto, prenosi Seebiz.

Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.

Ugovor i ključevi
Foto: Pixabay.com

„Usprkos izazovnim tržišnim okolnostima rastuće inflacije, pooštravanja monetarnih politika centralnih banaka i, posledično, rasta kamatnih stopa i prinosa na tržištu, te aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba, interes međunarodne investicione zajednice bio je vrlo značajan“, kažu u Ministarstvu finansija.

Trvdnju potkrepljuju podaci po kojima je ostvarena potražnja u ukupnom iznosu od gotovo tri milijarde evra, a interesi za upis prikupljeni su od najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (SAD, UK/Irska, Nemačka, Francuska, CEE zemlje, Švajcarska, zemlje Beneluksa i dr.).

„Postignuti konačni uslovi su potvrda statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavaoca i dokazuju snažno poverenje ulagača u kvalitet hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je na kraju omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima evroobveznica i ostalim državama u regiji“, kažu u Ministarstvu finansija.

  • EUfreedom

    14.4.2022 #1 Author

    Hrvatska se zaduzila u leto 2020 za 2 mlrd€ na 11 godina po stopi od 1.6%, a sada se zaduzila za 1.25mlrd€ na 10 godina po stopi od 2.9%.
    Dakle, zaduzivanje je duplo skuplje, a FED i ECB jos nisi ni priblizno podigli kamatne stope na nivo koji treba da suzbije inflaciju od 8% u US i 7% u EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...