PREGOVORI O BREXITU I DALJE BEZ REZULTATA Velike razlike između Londona i Brisela

EUSvetVesti

12.11.2020 16:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREGOVORI O BREXITU I DALJE BEZ REZULTATA Velike razlike između Londona i Brisela PREGOVORI O BREXITU I DALJE BEZ REZULTATA Velike razlike između Londona i Brisela
Pregovori o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i Evropske unije biće nastavljeni sledeće nedelje. Dve strane nastavile su ove nedelje razgovore u Londonu, a... PREGOVORI O BREXITU I DALJE BEZ REZULTATA Velike razlike između Londona i Brisela

Pregovori o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i Evropske unije biće nastavljeni sledeće nedelje. Dve strane nastavile su ove nedelje razgovore u Londonu, a neimenovani izvor iz britanske vlade rekao je da su oni u „završnoj fazi“, preneo je BBC.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je da je spreman na izlazak iz EU bez dogovora, dok je britanski izvor naveo da je stav EU „potpuno nerealan“, kao i da su u razgovoru o privrednom ribolovu i dalje „velike praznine“.

Džonson je u subotu razgovarao telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Ursula von der Leyen) sa kojom se složio da je postignut određeni napredak. Fon der Lejen je navela da ostaju „velike razlike“ oko pitanja pristupa britanskim teritorijalnim vodama od 2021. godine, kao i oko propisa o pravima radnika, zaštite životne sredine i državne pomoći.

Brexit bez dogovora mogao bi da se pokaže kao „razoran“ za Veliku Britaniju i njenu ekonomiju, zbog trgovinskih veza sa EU, upozorio je irski premijer Majkl Martin (Michael Martin), prenosi Express.

Irski lider rekao je da Džonson i njegovi pregovarači moraju biti „veoma oprezni da ne preduzmu ništa što bi moglo destabilizovati politiku Severne Irske“. On je naglasio da izlazak bez dogovora nakon prelaznog perioda može dovesti do „tenzija koje su nepotrebne“. Martin je odbacio tvrdnje da Brisel odbija da popusti i da se nađe na pola puta sa Velikom Britanijom tokom pregovora o Brexitu.

Velika Britanija je praktično napustila EU 31. januara ove godine, a prelazni period do formalnog napuštanja ističe 31. decembra ove godine, do kada bi trebalo da bude postignut sporazum o budućim trgovinskim odnosima. Trebalo je da sporazum bude zaključen sredinom oktobra na samitu u Briselu, ali do toga nije došlo, nakon čega je London ocenio da dalji razgovori „nemaju smisla“. Ipak, razgovori su nastavljeni u Londonu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...