PREGOVORI O BREXITU NA VRHUNCU Uzak put za dogovor, prava na ribolov i dalje sporna

EUSvetVesti

16.12.2020 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREGOVORI O BREXITU NA VRHUNCU Uzak put za dogovor, prava na ribolov i dalje sporna PREGOVORI O BREXITU NA VRHUNCU Uzak put za dogovor, prava na ribolov i dalje sporna
Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji otvoren je „uzak put“ za postizanje trgovinskog sporazuma o Brexitu, navela je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon... PREGOVORI O BREXITU NA VRHUNCU Uzak put za dogovor, prava na ribolov i dalje sporna

Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji otvoren je „uzak put“ za postizanje trgovinskog sporazuma o Brexitu, navela je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen). Ona je istakla da će „naredni dani biti odlučujući“, a pregovaraće se „danju i noću“.

Pregovori o načinu sprovođenja sporazuma se „uglavnom rešavaju“, ali su razgovori o ribolovnim pravima „i dalje veoma teški“, rekla je fon der Lejen poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu, prenosi BBC. Prema njenim rečima napredak je postignut u delu pregovora o „jednakim pravilima igre“, a ona se odnose na mere prevencije nepoštene konkurencije i standarde za državne subvencije.

London je, kako prenosi Guardian, snizio ključni zahtev u pogledu ribolovnih prava nakon Brexita, kao deo šireg kompromisa, naveli su neimenovani izvori u EU, a nemački ambasador u Briselu ocenio je da postoji šansa da dogovor bude zaključen do vikenda. Britanija je navodno odustala od zahteva da ribarski brodovi pod britanskom zastavom moraju biti u većinskom britanskom vlasništvu, ali bi morali većinu ulova da iskrcaju u Velikoj Britaniji.

Pitanje vlasništva ribarskih brodova važno je pitanje za odnose sa Španijom i Holandijom, čiji su građani od 1990. masovno ulagali u plovila pod britanskom zastavom. Najodlučniji u zahtevu da se sačuvaju postojeće ribolovne kvote su Francuzi, a tamošnji ribari prete blokadom Kalea i Dovera, ukoliko ne bude postignut dogovor.

Dogovor o ribolovu izuzetno je važan i za Republiku Irsku, čiji je ministar poljoprivrede Čarli Mekonalog izjavio da se Dablin snažno zalaže za očuvanje važećih kvota, prenosi RTE. Zabrana ribolova u britanskim vodama, osim što bi onemogućila irske ribare da tamo love, mogla bi da znači i navalu ribara iz drugih zemalja Evrope u irske teritorijalne vode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...