PREGOVORI O BREXITU PROBIJAJU SVE ROKOVE Premalo nade za dogovor u ovoj godini

EUSvetVesti

7.12.2020 15:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREGOVORI O BREXITU PROBIJAJU SVE ROKOVE Premalo nade za dogovor u ovoj godini PREGOVORI O BREXITU PROBIJAJU SVE ROKOVE Premalo nade za dogovor u ovoj godini
Direktni razgovor britanskog premijera i predsednice Evropske komisije u ponedeljak posle podne najavljen je kao verovatno poslednji pokušaj da se postigne dogovor o Brexitu... PREGOVORI O BREXITU PROBIJAJU SVE ROKOVE Premalo nade za dogovor u ovoj godini

Direktni razgovor britanskog premijera i predsednice Evropske komisije u ponedeljak posle podne najavljen je kao verovatno poslednji pokušaj da se postigne dogovor o Brexitu i da se London i Brisel spasu od obostrane štete od neregulisanih trgovinskih odnosa od 1. januara do kada važi tranzicioni period.

Boris Džonson (Boris Johnson) i Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) ponovo će razgovarati, nakon što je šef pregovaračkog tima Brisela, Mišel Barnije (Michel Barnier) saopštio ambasadorima svih 27 država u EU da nema napretka u njegovim razgovorima sa Londonom, koji predstavlja glavni pregovarač Dejvid Frost (David Frost), prenosi Guardian.

Foto: Tanjug/AP

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kouni (Simon Coveney) potrvrdio je da je u ponedeljak ujutro dobio vesti od Barnije, koje su „zaista veoma loše“, kao i da je perspektiva napretka u pogledu mogućnosti dogovora „tmurna“. „Bilo je nekih vesti prethodne noći iz medijskih izvora da su napredovali pregovori o ribarstvu. To apsolutno nije ono što smo čuli u ponedeljak ujutro“, rekao je Kouni, preneo je Irsih Examiner.

Iz britanskog Forin ofisa navedeno je da je dogovor „na dohvat ruke“, premda verovatno ne u tranzicionom roku. O velikoj većini elemenata dogovora postignuta je saglasnost i sada se razgovara o malom broju važnih pitanja. Kako je potvrdio jedan od visokiih službenika ministarstva dogovor je „blizu“, ali ne u važećem vremenskom roku.

Barnije je izvestio diplomate u ponedeljak u Briselu da poslednjih 10 sati razgovora sa Frostom nije donelo pomak u vezi sa ključnim pitanjima, pravom na ribolovom u britanskim vodama i pravilima konkurencije. On je negirao da je ostvaren napredak u pregovorima o ribolovu, a „ishod je i dalje neizvestan“.

Kako prenosi BBC, ako ne dozvole pristup svojim vodama evropskim ribarima, britanska roba bi izgubila specijalni pristup evropskom tržištu. London inistira da bi kao suverena država morali da odlučuju o tome što se tiče njihovih teritorijalnih voda. Ukoliko do 31. decembra ne bude postignut i ratifikovan sporazum o trgovini, EU i Velika Britanija verovatno će primeniti uzajamni carinski režim.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...