PREGOVORI O SLOBODNOJ TRGOVINI VELIKE BRITANIJE I SAD London se okreće Vašingtonu

SvetVesti

5.5.2020 20:38 Autor: Julijana Vincan 0

PREGOVORI O SLOBODNOJ TRGOVINI VELIKE BRITANIJE I SAD London se okreće Vašingtonu PREGOVORI O SLOBODNOJ TRGOVINI VELIKE BRITANIJE I SAD London se okreće Vašingtonu
Velika Britanija i SAD započele su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji će se primeniti na kraju godine, kada se bude završio britanski... PREGOVORI O SLOBODNOJ TRGOVINI VELIKE BRITANIJE I SAD London se okreće Vašingtonu

Velika Britanija i SAD započele su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji će se primeniti na kraju godine, kada se bude završio britanski prelazni period izlaska iz EU (Brexit). Britanska ministarka zadužena za međunarodnu trgovinu Liz Tras (Liz Truss) i američki predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer (Robert Lighthizer) počinju putem video-konferencije prvi krug pregovora koji bi trebalo da traju oko dve nedelje. Oni su izrazili nadu da ovakvi pregovori neće biti prepreka za dublje odnose – dogovore koji povećavaju proizvodnju i zaposlenost, smanjujući troškove i ograničenja trgovine. Svaki od timova ima oko 100 pregovarača.

Posle prve runde pregovora, naredne će uslediti na svakih šest nedelja, a za sada se vode na daljinu zbog pandemije korona virusa. U središtu pregovora je trgovinska razmena dobara i usluga, digitalna trgovina, investicije i podrška malim i srednjim preduzećima. „Želimo da zaključimo ambiciozan sporazum koji otvara nove mogućnosti za naše kompanije, stvara više investicija i otvara bolja radna mesta za ljude širom zemlje“ istakla je Liz Tras.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Istovremeno, Velika Britanija, koja je zvanično napustila Evropsku uniju 31. januara posle 47 godina zajedništva, želi da postigne sporazum o slobodnoj trgovini sa EU pre kraja godine. Tada se završava prelazni period tokom kojeg se evropski propisi i dalje na nju primenjuju. Za sada ti pregovori tapkaju u mestu, a naredna runda je predviđena za 11. maj.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson), jedan od zagovarača Brexita, već dugo ukazuje i na trgovinske mogućnosti koje se po njemu otvaraju za zemlju kada u potpunosti izađe iz Evropske unije, posebno sa svojim američkim saveznikom, prenosi „Radio Slobodna Evropa“.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

London se nada da će iskoristiti svoju novu mogućnost da zaključi ugovore o slobodnoj trgovini sa više opcija za izvoznike automobila, keramike i viskija, pored ostalog. Međutim, ovo neće biti jednostavno, zaključuje „BBC“. Obe strane teže ka što većoj brzini, kako bi odnele makar manje pobede, možda u područjima kao što su proizvedena roba ili finansijske usluge.

SAD žele više pristupa za svoje farmere na britanskim tržištima. Britanski mediji ističu da američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) verovatno neće odustati od toga, jer pokušava da pridobije glasače uoči izbora u zemlji u kojoj je u poslednjih šest nedelja jedan od šest radnika podneo zahtev za pomoć u slučaju nezaposlenosti.

Trgovinska razmena dve zemlje iznosila je 220,9 milijardi funti (253 milijardi evra) prošle godine. Izvoz u SAD predstavlja gotovo 20 odsto britanskog izvoza, piše u saopštenju američke Vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...