PRELAZAK SA LINEARNE NA CIRKULARNU EKONOMIJU Saradnja PKS i UNDP za bolje poslovanje kompanija

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

9.12.2020 18:06 Autor: Julijana Vincan 1

PRELAZAK SA LINEARNE NA CIRKULARNU EKONOMIJU Saradnja PKS i UNDP za bolje poslovanje kompanija PRELAZAK SA LINEARNE NA CIRKULARNU EKONOMIJU Saradnja PKS i UNDP za bolje poslovanje kompanija
Privredna komora Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Pismo o namerama sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekta u... PRELAZAK SA LINEARNE NA CIRKULARNU EKONOMIJU Saradnja PKS i UNDP za bolje poslovanje kompanija

Privredna komora Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Pismo o namerama sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekta u oblasti zaštite životne sredine, primene inovacija, podrške kompanijama za prelazak sa linearnog na cirkularni poslovni model i nisko-ugljeničnog razvoja.

Dokument su u PKS potpisali direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap.   

„Saradnja sa UNDP u oblasti zaštite životne sredine veoma je važna za Srbiju i domaću privredu. Program podstiče i pomaže kompanijama da razvijaju ideje, inovacije i projekte zasnovane na cirkularnoj ekonomiji, ulaze u zelenu tranziciju i jačaju svoju konkurentnost na tržištu“, izjavio je Vesović i ukazao na neophodnost usaglašavanja domaćih propisa sa regulativom EU.

Cirkularna ekonomija
Foto: Pexels.com

Kompanije, članice PKS, biće, prema njegovim rečima, u prilici da kroz proces akceleracije, treninge i obuke, mentorstvo i stručnu podršku, steknu nova znanja i veštine za podizanje konkurentnosti i unaprede svoje poslovne politike u skladu sa cirkularnom ekonomijom – od promene dizajna proizvoda do povraćaja sirovina i smanjenja proizvodnih troškova u procesu proizvodnje.

„Prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju veoma je važan, jer pomaže da zaštitimo životnu sredinu, ublažimo klimatske promene i poboljšamo konkurentnost srpskih kompanija, posebno na njihovom ključnom izvoznom tržištu – tržištu Evropske unije“, kazala je Pikap.

Dodala je da je to takođe i šansa za privredu Srbije da se promenom starih obrazaca brže oporavi od negativnih posledica pandemije Covid-19.

PKS, UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine pozvali su lokalne samouprave, kompanije, javna komunalna preduzeća i organizacije civilnog društva da se uključe u proces unapređenja primene inovacija u oblasti cirkularne ekonomije.

Cilj je, kako je naglašeno, da se podstakne i ubrza razvoj rešenja i poslovnih modela koji mogu da doprinesu smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i ublažavanju klimatskih promena, kao i unapređenju konkurentnosti srpskih kompanija na evropskom tržištu.

PKS, UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine
Foto: Tanjug/AP

Kako je istaknuto, njihovi predlozi trebalo bi da pokažu potencijal da istovremeno ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane, kao što je smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta, i proizvodnja manje količine otpada.

Ubrzanje tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji pomaže Srbiji u ispunjavanju ciljeva pristupanja Evropskoj uniji i unapređenju konkurentnosti preduzeća na međunarodnom tržištu, čineći njihovo poslovanje „zelenim“, u skladu sa novim zakonodavstvom EU o klimi i energetici„, navedeno je na sajtu PKS.

Dodaje se da usvajanjem principa cirkularnog poslovanja, privreda takođe povećava svoje kapacitete za privlačenje investicija koje donosi „Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“.

Vetrenjače i solarni paneli
Foto: Tanjug/AP

Pored toga, kako je zaključeno, cirkularni poslovni modeli predstavljaju šansu za oporavak poslovnog sektora, a posebno malih i srednjih preduzeća, koja su u najvećoj meri bila pogođena negativnim uticajem pandemije korona virusa.

„Planiranjem novih, zelenih poslovnih poduhvata, ona istovremeno grade i svoju održivost, i povećavaju otpornost na krize u budućnosti“, konstatovano je u saopštenju.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je do 01. februara 2021. godine, o čemu možete pročitati ovde.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...