oporavak poslovanja i smanjenje gubitaka

Prihod Plantaža 41 odsto veći nego 2020. godine

Firme u fokusuRegionU fokusuVesti

18.9.2021 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prihod Plantaža 41 odsto veći nego 2020. godine Prihod Plantaža 41 odsto veći nego 2020. godine
Odbor direktora kompanije „13. Jul Plantaže“ usvojio je u petak na sednici šestomesečni bilans poslovanja kompanije. “U ovom obračunskom periodu kompanija je ostvarila prihode... Prihod Plantaža 41 odsto veći nego 2020. godine

Odbor direktora kompanije „13. Jul Plantaže“ usvojio je u petak na sednici šestomesečni bilans poslovanja kompanije.

“U ovom obračunskom periodu kompanija je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 7.333.807 evra, što je za 41 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine i 18 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu”, kaže se u saopštenju, a prenosi RTCG.

Prema njihovim rečima, ako se uzme u obzir da je uticaj korona krize na poslovanje bio dominantno izražen u oba kvartala tekuće godine, dok u prvih 75 dana prethodne godine nije bilo većeg uticaja korona krize, ostvareni rezultati prodaje smatraju se veoma dobrim.

“Ostvareni prihodi su na nivou 75 odsto prihoda ostvarenih u 2019. godini”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su poslovni rashodi za ovaj obračunski period manji 18 odsto u odnosu na isti obračunski period u 2020. i 28 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“U odnosu na plan za 2021. godinu, troškovi su manji za tri odsto. Smanjene troškova je rezultat najavljene optimizacije i u skladu sa poslovnim planom izvršnog direktora”, kaže se u saopštenju.

Optimizacija je, kako se navodi, najviše ostvarena na poziciji troškova zarada koji su za ovaj obračunski period 18 odsto manji u odnosu na prošlu i 26 odsto manji u odnosu na 2019. godinu.

“Ova vrsta troškova je sedam odsto manja u odnosu na plan troškova u 2021. Treba naglasiti da su ovi rashodi na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina”, kaže se u saopštenju.

Iz Plantaža navode da, kako su u prvom i drugom kvartalu poslovanja kompanije dominantni odlivi u odnosu na prilive i prihode od prodaje, što je karakteristika sezonskog poslovanja preduzeća kod kojeg berba proizvoda počinje od kraja drugog kvartala, ostvaren je negativan poslovni rezultat.

“On je najniži u poslednje tri godine i na iznosu je od 3.605.374 evra, i kao takav je za 1.462.703 manji u odnosu na 2020. godinu, odnosno 693.438 manji u odnosu na pre dve godine”, kazali su iz Plantaža.

Svi navedeni parametri ukazuju, kako se navodi u saopštenju, na značajno smanjenje troškova, umeren rast prihoda i oporavak poslovanja, kao i na smanjenje gubitka u odnosu na uporedne pokazatelje iz prethodne dve godine.

Iz Plantaža poručuju da je, uprkos svim problemima koji po više osnova opterećuju kompanijski rad, novi menadžment nesumnjivo uspeo da održi kontinuitet kompanijskog poslovanja i to sopstvenim snagama i resursima bez državne i bilo čije druge finansijske pomoći.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

PUT RADOMIRA IVANOVIĆA BR. 2, PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.529.432,00 ( 2020)
Broj zaposlenih:
( 2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...