U pripremi zakonske izmene o poljoprivrednim penzijama

Prinosi umanjeni zbog suše, rod kukuruza zadovoljavajući

AgrobiznisBiznisSvetVesti

16.9.2021 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prinosi umanjeni zbog suše, rod kukuruza zadovoljavajući Prinosi umanjeni zbog suše, rod kukuruza zadovoljavajući
Umanjenje prinosa je neminovno, jer je suša uzela danak, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i napomenuo da ipak možemo očekivati proizvodne rezultate na... Prinosi umanjeni zbog suše, rod kukuruza zadovoljavajući

Umanjenje prinosa je neminovno, jer je suša uzela danak, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i napomenuo da ipak možemo očekivati proizvodne rezultate na nivou desetogodišnjih prosečnih prinosa.

Govoreći o situaciji vezanoj za konkretne kulture, Nedimović je izjavio da će se rod kukuruza kretati od šest do sedam tona po hektaru, što je ocenio kao zadovoljavajuće. S druge strane, prinos soje će biti oko dve tone po hektaru, a rezultati žetve suncokreta ukazuju na veliki raspon u prinosima, od 1,8 do 3,6 tona po hektaru, prenosi Tanjug.

Kada je reč o poljoprivrednim penzijama i dugu poljoprivrednika za penzijsko osiguranje, ministar je rekao da radi na rešavanju ovog problema i istakao da će zakonske izmene napraviti potpunu revoluciju u ovoj oblasti.

Osnovna novina koja se priprema jeste da će se doprinosi za penzijsko osiguranje određivati prema ekonomskoj snazi gazdinstava, kaže ministar Nedimović.

On ističe da se ne mogu plaćati isti doprinosi za gazdinstva od dva ili 200 hektara. Postojaće mogućnost da poljoprivrednici uplate i više, ali će minimalac koji će svi oni koji žele penziju uplaćivati biti pravedan i proračunat tako da ima smisla, objasnio je Nedimović.

Što se tiče zahteva za korišćenje sredstava iz IPARD fondova, ministar je izjavio da je do sada odobreno više od 725 zahteva, u vrednosti od 65 miliona evra, te da je samo na poslednji javni poziv stiglo još 126 zahteva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...