Varteks izlazi iz krize nakon kupoprodajne transakcije sa Sparom

Prioriteti isplata zarada i nabavka sirovina

EUNovacRegionVesti

27.9.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prioriteti isplata zarada i nabavka sirovina Prioriteti isplata zarada i nabavka sirovina
Najave predsednika Uprave Varteksa Tomislava Babića da će problem s likvidnošću koji se letos svalio na radnike kroz delimično neisplaćene plate za jul Uprava... Prioriteti isplata zarada i nabavka sirovina

Najave predsednika Uprave Varteksa Tomislava Babića da će problem s likvidnošću koji se letos svalio na radnike kroz delimično neisplaćene plate za jul Uprava sanirati iz prodaje neaktivne imovine, potvrđuju se u praksi. Varaždinsko preduzeće iz ove krize spretno izlazi putem kupoprodajne transakcije sa Sparom.

Prema Upravi, ugovor o prodaji dela neaktivnih nekretnina omogućuje im povećanje likvidnosti, a prioriteti su isplata plata i nabavka sirovina da bi povećali kapacitet proizvodnje. Posle saopštenja na Zagrebačkoj berzi o zaključenoj transakciji tržište je ovaj potez nagradilo kroz cenu akcije koja je za oko 20 odsto porasla, uz mogući dodatni faktor jer je firma proteklo razdoblje izdržala bez blokade računa, piše Poslovni.hr.

Prema Babiću, na hrvatskom tržištu Varteksu prodaja kontinuirano raste, što potvrđuje da dugoročna perspektiva kompanije nije ugrožena. Varteks je u tri godine nakon dobijanja nove vlasničke strukture, tvrdi, ojačao tržišnu poziciju i ima jasan plan rasta i razvoja poslovanja, a prodajom neaktivnih nekretnina rešiće se deo dugova iz prošlosti, racionalizovati i modernizovati poslovanje, te omogućiti revitalizacija dela Varaždina u kojem su pogoni. Dok Sparu kao trgovačkom lancu poslovanje u Varaždinu očigledno raste, proizvodna firma izborila se za opstanak modelom koji se pokazuje u krizi kao realno rešenje, prodajom nekretnina koje nisu u funkciji i koje bi bez pritisaka krize bile odgovarajuće rešenje za mogući ciklus investicija.

Kako je Poslovni pisao, Varteks je u junu zaključio predugovor o kupoprodaji zemljišta, a prema tadašnjim javnim podacima, kao i danas, cena je veće vrednosti od zabeležene u poslovnim knjigama Varteksa. Adresa Zagrebačka 94 u Varaždinu čini se da je još veliki kompleks iz sastava Varteksa, a obuhvata i nešto više od prodatih 47.000 m2 na koje se useljava Spar. Teren za spasonosnu transakciju pripremljen je navodno u razdoblju pre korona krize kroz parcelizaciju zemljišta.

Radnici su pokazali veliko poverenje, pa i u situaciji u kojoj su se početkom godine odlučili samoorganizovati kroz svoj nezavisni sindikat. Upadanjem u nelikvidnost Varteks je važio, prema sindikalnim izvorima, kao jedini slučaj nemogućnosti uredne isplate plata, tj. tekstilci su relativno dobro osigurali pitanje likvidnosti i isplaćuju zarade ispod hrvatskog proseka, a maksimalno 10 odsto više od minimalca.

VARTEKS d. d.

Zagrebačka 94, 42000 Varaždin, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
14.313.844,11 (2020)
Broj zaposlenih:
997 (2020)

Računa se da je danas oko 20.000 radnika u branši tekstila, obuće i kože, s tim da ih je oko 12.000 u odevnoj industriji (900 u varaždinskom brendu). Prema predsedniku Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Nenadu Lečeku, u sektoru u predstojećem razdoblju dolazi naplata negativnih posledica koje ima korona kriza na poslovanje tekstilaca, pa i onih u EU.

“Veliki brendovi će opstati, jer su imali velike prihode iz prethodnih godina, ali su smanjili porudžbine za proizvodnju. Prve grube projekcije govore da bi 20 odsto radnika moglo ostati bez posla, ali nakon toga nadamo se i pozitivnim kretanjima u vidu povratka dela proizvodnje s Istoka u Evropu”, kaže Leček.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...