veliki hedž fondovi klade se na bezdimne duvanske proizvode

Pritisak na Philip Morris International da poveća ponudu za Swedish Match

BerzaBiznisNovacSvetVesti

15.9.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pritisak na Philip Morris International da poveća ponudu za Swedish Match Pritisak na Philip Morris International da poveća ponudu za Swedish Match
Neki od najvećih svetskih hedž fondova su poverili svoje učešće u švedskoj kompaniji Swedish Match, stvarajući pritisak na Philip Morris International da poveća svoju... Pritisak na Philip Morris International da poveća ponudu za Swedish Match

Neki od najvećih svetskih hedž fondova su poverili svoje učešće u švedskoj kompaniji Swedish Match, stvarajući pritisak na Philip Morris International da poveća svoju raniju ponudu od 16 milijardi dolara za njeno preuzimanje.

Davidson Kempner Capital Management i HBK Capital Management su prikupili neke od najvećih uloga u Matchu. Oba fonda se približavaju nivou od pet odsto učešća, što je ekvivalentno skoro 800 miliona dolara akcija po vrednosti u ovom trenutku, piše Bloomberg.

De Shaw & Co., Farallon Capital Management i Pentwater Capital Management su takođe kupili udele u Swedish Matchu. Uključujući i Elliott Investment Management, hedž fondovi ukupno poseduju najmanje 25 odsto šveske kompanije koja proizvodi bezdimne duvanske proizvode.

Neki od tih fondova su već pisali duvanskom gigantu Philip Morris International (PMI) tražeći povećanje njegove ranije cene za preuzimanje švedske kompanije u trendu.

Akcije Swedish Matcha porasle su za 0,1 odsto na 109,35 kruna na zatvaranju Stokholmske berze u sredu, dok je ponuđeni iznos za preuzimanje od strane PMI podrazumevao cenu od 106 kruna po akciji.

Raniji predlog PMI-a se već suočio sa snažnim protivljenjem milijardera Pola Singera (Paul Singer), čiji Elliott Investment Management poseduje 5,25 odsto udela u Swedish Matchu. Dok je ponuda PMI bila uslovljena dobijanjem više od 90 odsto akcija švedske kompanije, američki gigant sada razmatra snižavanje tog praga kako ne bi morao da poveća cenu, prenosi Bloomberg.

Duvanska industrija prelazi na potencijalno manje štetne alternative cigaretama i traži proizvode koji čak nisu ni povezani sa nikotinom, pošto stopa pušenja u razvijenom svetu opada, a propisi postaju strožiji. Swedish Match je vodeći proizvođač “snusa” – bezdimnog duvanskog proizvoda koji korisnici stavljaju između gornje usne i desni, veoma popularnog u Švedskoj, ali zabranjenog u većem delu Evrope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...