VUČIĆ PREDSTAVIO NOVE MERE POMOĆI

Privatnicima tri puta po pola minimalca, svim punoletnim građanima po 60 evra

IzdvajamoSrbijaVesti

26.1.2021 20:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privatnicima tri puta po pola minimalca, svim punoletnim građanima po 60 evra Privatnicima tri puta po pola minimalca, svim punoletnim građanima po 60 evra
Država će svim zaposlenim radnicima u privatnom sektoru kao pomoć u prevazilaženju posledica korona krize isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, najavio... Privatnicima tri puta po pola minimalca, svim punoletnim građanima po 60 evra

Država će svim zaposlenim radnicima u privatnom sektoru kao pomoć u prevazilaženju posledica korona krize isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući u dnevniku RTS objasnio da novi paket pomići podrazumeva četiri mere pomoći u suzbijanju ekonomskih posledica izazvanih epidemijom korona virusa, kao i da će taj paket pomoći građanima iznositi do 2,5 milijardi evra.

Foto: Printscreen

„Prva mera je direktna podrška privatnom sektoru. Tu spadaju mikro, mala i srednja preduzeća. Znači svi zaposleni će dobiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, a to je jedan i po minimalac raspoređen u tri meseca“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da se još razmišlja o pomoći velikim preduzećima, kojima pomoć nije potrebna, ali su je svojim radom zaslužili. On je dodao da tih preduzeća ima 494, ali da je u njima mnogo zaposlenih.

Druga mera pomoći odnosi se na sektor prevoza putnika, rekao je Vučić, precizirajući da će u narednih šest meseci država isplatiti 600 evra po autobusu svim prevoznicima, jer su oni takođe među najugroženijim sektorima.

Foto: Pixabay.com

Kao treću meru, predsednik je naveo očuvanje likvidnosti poslovanja, jer, kako je rekao, treba da se osnaži i ohrabri privatni sektor jer nam je potreban rast.

To znači da će za još 500 miliona evra da se proširi garantna šema gde će država da prihvati dodatni rizik.

„Za garantnu šemu za preduzeća ćemo dodati 500 miliona evra, ali ćemo pored toga obezbediti novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik“,rekao je Vučić.

Četvrta mera pomoći odnosi se na sve punoletne građane, rekao je Vučić i precizirao da će svi punoletni građani koji se budu prijavili dobiti ukupno po 60 evra, odnosno po 30 evra u maju i novembru, dok će penzioneri dobiti ukupno po 110 evra, odnosno dva puta po 30 i dodatnu uplatu od po 50 evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...