zbog gubitka izvoznog tržišta i poskupljenja uvoznih sirovina

Privredna nezavisnost će koštati Nemačku

BiznisNovacPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

8.8.2022 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privredna nezavisnost će koštati Nemačku Privredna nezavisnost će koštati Nemačku
Kako je ocenio ekonomski institut Ifo u novoj studiji, eventualni prekid privredne saradnje sa autoritarnim državama Nemačku će mnogo da košta, kako zbog gubitka... Privredna nezavisnost će koštati Nemačku

Kako je ocenio ekonomski institut Ifo u novoj studiji, eventualni prekid privredne saradnje sa autoritarnim državama Nemačku će mnogo da košta, kako zbog gubitka izvoznog tržišta, tako i zbog poskupljenja uvoznih poluproizvoda i sirovina.

Zbog toga bi, ocenjuje institut, Nemačka trebalo da radi na smanjenju jednostrane trgovinske zavisnosti, prenosi agencija DPA.

Okret već samo od Kine snažno bi pogodio nemačku industriju i oborio njenu konkurentnost, posebno proizvođače automobila i mašinogradnje, navodi Ifo.

Carina i druge trgovinske barijere nemački BDP će oboriti za 0,81 odsto, odnosno koštaće Nemačku dobrog dela privrednog rasta. Pritom, naglašava Ifo u studiji, to je najkonzervativnija procena očekivanog efekta. Od zaokreta mogu da profitiraju samo pojedini, srazmerno mali segmenti privrede, poput tekstilne industrije.

Studija je potvrdila i ranija istraživanja Ifo, prema kojima vraćanje industrijske proizvodnje iz autoritarnih država nazad u Nemačku ili u susedne zemlje znači značajan pad blagostanja.

Konkretno, potpuno preseljenje proizvodnje nazad u Nemačku oborilo bi BDP za skoro 10 odsto.

„Deglobalizacija može da ne samo da utiče ne skok nezaposlenosti i sporiji privredni rast, nego čak da ugrozi političku stabilnost u zemlji“, upozorili su autori studije, prenosi agencija DPA.

Ifo stoga savetuje smanjenje jednostrane zavisnosti i diverzifikaciju lanaca snabdevanja.

„Ostaje činjenica da moramo da se držimo našeg osnovnog poslovnog modela internacionalizacije“, zaključuje Ifo studija koju je naručilo Udruženje bavarske industrije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...