PRIVREDNI PAD CRNE GORE VEĆI OD 15 ODSTO Potpuni oporavak do kraja 2022, najavljuje ministar ekonomskog razvoja

RegionVesti

24.12.2020 12:38 Autor: Ljiljana Begović 0

PRIVREDNI PAD CRNE GORE VEĆI OD 15 ODSTO Potpuni oporavak do kraja 2022, najavljuje ministar ekonomskog razvoja PRIVREDNI PAD CRNE GORE VEĆI OD 15 ODSTO Potpuni oporavak do kraja 2022, najavljuje ministar ekonomskog razvoja
Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je  da će privredni pad te zemlje ove godine biti verovatno iznad 15 odsto, i da će... PRIVREDNI PAD CRNE GORE VEĆI OD 15 ODSTO Potpuni oporavak do kraja 2022, najavljuje ministar ekonomskog razvoja

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je  da će privredni pad te zemlje ove godine biti verovatno iznad 15 odsto, i da će nova vlada pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti verovatno iznad 15 odsto”, rekao je Milatović.

Ministar smatra da je najgori period u pogledu privredne aktivnosti prošao, ali da duboke posledice sigurno postoje. Prema njegovim rečima, ova vlada će kroz nekoliko poteza pokušati da vrati ekonomsku aktivnost na nivo iz 2019, „ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.”.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

Crnogorska privreda dobija novu pomoć početkom godine

Milatović je podsetio da je nova vlada tek u trećoj sedmici mandata, te da je već prvu nedelju njenog rada obeležila emisija obveznica kojom je obezbeđena likvidnost privrede i stabilnost javnih finansija.

On je ponovio da privrednici mogu da očekuju subvencije i za decembar.

“Paralelno sa tim radimo na osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je on i izrazio uverenje da će nart paketa biti spreman već posle praznika.

Po njemu, najvažnije je da Crna Gora u 2021. vrati turiste, pri čemu je cilj za narednu godinu oporavak turističke privrede na nivo od 55 i 60 odsto.

Montenegro airilnes avion
Foto: Printscreen youtube

Odluka o nacionalnom avioprevozniku tek sledi

Milatović je za TVCG rekao da je priča o Montenegro Airlines  teška, te da je reč o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se Montenero Airlines održi, da se nađe bolje rešenje upravo u smislu turista. Verujte nama je izbor veoma limitiran”, naglasio je Milatović i dodao da postoji nekoliko opcija, te da odluka mora da se donese vrlo vrzo.

Što se tiče Aerodroma, predočio je da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat u koncesije i ocenio da je to dobar put.

„Vlada će bolje analizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to doneti odluku”, rekao je Milatović, najavljujući odluku o Aerodromima za prvi kvartal 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...