PRIVREDNI RAST CRNE GORE BLIZU TRI ODSTO Značajno povećanje industrijske proizvodnje i građevinarstva

InvesticijeRegionVesti

18.6.2020 10:08 Autor: Marija Jovanović 0

PRIVREDNI RAST CRNE GORE BLIZU TRI ODSTO Značajno povećanje industrijske proizvodnje i građevinarstva PRIVREDNI RAST CRNE GORE BLIZU TRI ODSTO Značajno povećanje industrijske proizvodnje i građevinarstva
Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu ove godine porastao je za 2,7 odsto, saopštio je Monstat uz objašnjenje da je reč... PRIVREDNI RAST CRNE GORE BLIZU TRI ODSTO Značajno povećanje industrijske proizvodnje i građevinarstva

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prvom kvartalu ove godine porastao je za 2,7 odsto, saopštio je Monstat uz objašnjenje da je reč o preliminarnim podacima.

“Bruto domaći proizvod Crne Gore u prvom kvartalu tekuće godine iznosio je 913,1 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine bio 886 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrednosti više za oko 27 miliona evra u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Značajan rast u prvom kvartalu zabeležen je u industrijskoj proizvodnji 12,9 odsto, od čega je u sektoru vađenja rude i kamena 21,3, u prerađivačkoj industriji 17 odsto i u sektoru snabdevanje električnom energijom od 6,9 odsto, pokazuje statistika.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako je precizirano, realna stopa rasta prometa robe u trgovini na malo iznosila je 6,1 odsto, dok je vrednost izvršenih građevinskih radova veća za 4,6 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. Poljoprivreda, merena vrednošću otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zabilježila je rast od 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prethodne.

“Negativan doprinos rastu BDP u prvom kvartalu 2020. godine dolazi od prihoda od turizma koji su manji za 4,9 odsto i prema podacima Centralne banke Crne Gore u prvom kvartalu ove godine iznosili su 45 miliona evra, što je za dva miliona evra manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu zabeležen je značajan pad broja prevezenih putnika na aerodromima od 11 odsto, pad broja dolazaka turista od 26,3 odsto, kao i pad broja noćenja turista od 18,7 odsto u kolektivnom smeštaju.

Foto: Pixabay.com

Ako se proizvodnja sagleda sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za prvi kvartal pokazuju da je međunarodna tražnja ostala gotovo na istom nivou.

Ukupan uvoz robe i usluga povećan je za 0,1 odsto, dok je ukupan izvoz robe i usluga smanjen za  -0,9 odsto. Bruto investicije su zabeležile stopu realnog rasta od 2,2 odsto, pokazuje stastistika.

Pozitivan doprinos rastu BDP u tržišnim cenama dolazi i od naplaćenih poreza (PDV-a, akciza, carina). Prema podacima Ministarstva finansija porezi su naplaćeni u iznosu od 198,2 miliona evra, što je povećanje za šest odsto.

Prosečna neto zarada u prvom kvartalu iznosila je 524 eura i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila je realno veća za 1,5 odsto, ističu iz Monstata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...