preduzetnici u načelu prihvataju deset odsto više cene električne energije

Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od njihovog poskupljenja

PreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

21.7.2022 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od njihovog poskupljenja Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od njihovog poskupljenja
Predstavnici domaće privrede više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja tih energenata i smatraju da je povećanje cena do deset odsto... Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od njihovog poskupljenja

Predstavnici domaće privrede više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja tih energenata i smatraju da je povećanje cena do deset odsto realno. Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je za Betu da privrednici traže pre svega da država obezbedi redovno snabdevanje energentima i da se cene povećavaju postupno.

„Nestašica bilo kog energenta nanela bi veće troškove zbog zaustavljanja proizvodnje i novog pokretanja nego povećanje cena do deset odsto, što bi bilo podnošljivo“, rekao je Drobnjaković.

Vlada Srbije usvojila je početkom juna ove godine zaključak kojim je Elektroprivredi Srbije (EPS) preporučila da do 31. avgusta 2022. godine ostane ista cena za rezervno snabdevanje po ceni od 97,50 evra po megavat satu, bez poreza na dodatu vrednost, što je i prihvaćeno. Početkom godine „preporučena“ cena od 75 evra po MWh i za kupce na komercijalnom tržištu, tim zaključkom, ostala je ista do 31. avgusta ove godine.

Predsednik Sbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će „gledati da povećanje cene struje i gasa ne ide preko deset odsto“ za stanovništvo, a o ceni za privredu se nije izjašnjavao. Fiskalni savet je ocenio da bi cenu struje trebalo povećati i za privredu i za stanovništvo od 15 do 20 odsto.

Drobnjaković je rekao da privrednici smatraju i od prošle godine predlažu da se sa poskupljenjem struje ide postepeno i da budu uključeni u razgovore o određivanju cene za privredu.

„Naš predlog je da se sa povećanjem cene struje ide postepeno u dužem vremenskom roku da bi privrednici imali vremena za prilagođavanje“, rekao je Drobnjaković. Dodao je da bi značajnijim poskupljenjem električne energije za privredu, pored malih preduzeća bili pogođeni i veliki sistemi i grane u kojima je među najvećim troškovima izdatak za potrošenu struju, a među njima je hemijska industrija, IT sektor i tržni centri.

Vlasnik mlekare Spasojević u Bajinoj Bašti Radomir Spasojević rekao je da je realno da struja za privredu poskupi deset odsto jer je sve poskupelo mogo više, pa čak i drvo iako je domaći resurs. „Važno je da ima struje jer mi nemamo alternativni energent, a veliki smo potrošači struje i sada nam je mesečni račun oko 1,2 miliona dinara“, rekao je Spasojević.

I kada bi struja poskupela deset odsto, taj energent bi, prema njegovim rečima, bio relativno jeftin jer „država subvencioniše proizvodnju“.

Dodao je da njegova firma ima agregat u slučaju kraćih nestašica struje koju kupuje od EPS-a, ali da je kilovat iz agregata značajno skuplji. „Struja iz agregata se ne isplati“, rekao je Spasojević.

Vlasnik firme Metalika koja proizvodi metalne proizvode Zoran Volf rekao je da bi poskupljenje od deset odsto bilo prihvatljivo u odnosu na cene repromaterijala i sirovina. „Povećanje cene struje za deset odsto ne bi bilo veliko kada se poredi sa poskupljenjem bakra čija je cena veća za 40 odsto. Sada su nam veći problem cene sirovina od cena energenata“, rekao je Volf.

 • SUNCOKRET

  21.7.2022 #1 Author

  Potpuno normalno gore su nestašice one obustavlja proizvodnju a poskupljenja je samo poskupljuju a to inače prevaljuji na kupce.

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.7.2022 #2 Author

  Opravdanno su u strahu…

  Odgovori

 • Anonimni

  21.7.2022 #3 Author

  Poskupljenje uvek moze da se ukalkulise u cenu

  Odgovori

  • Dunja5

   22.7.2022 #4 Author

   Logično… Nista čudno… Bitnije je da je ima, da ne bi sve stalo.

   Odgovori

 • TATJANA

  22.7.2022 #5 Author

  Lakse je platiti skuplje nego da nemas potrebno

  Odgovori

  • BOLEK

   5.2.2023 #6 Author

   Bas tako kada nema struje ili gass sve staje

   Odgovori

 • goca87

  22.7.2022 #7 Author

  Bolje i platiti više nego nemati…

  Odgovori

 • Ceca

  23.7.2022 #9 Author

  To je ocigledno realnije nego sto mislimo…

  Odgovori

 • Milisavka

  24.7.2022 #10 Author

  Bolje da bude i skuplja nego da je nema

  Odgovori

 • BOLEK

  5.2.2023 #11 Author

  Za novac cemo se snaci ali gas i struju ne mozes tek tako nabaviti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...