Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio rast cena energenata

Povećanje cene gasa i struje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto

SrbijaU fokusuVesti

19.7.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Povećanje cene gasa i struje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto Povećanje cene gasa i struje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto
„Gledaćemo da povećanje cena gasa i struje ne ide više od 10 odsto za naše stanovništvo. To je gotovo neverovatan uspeh, imajući u vidu... Povećanje cene gasa i struje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto

Gledaćemo da povećanje cena gasa i struje ne ide više od 10 odsto za naše stanovništvo. To je gotovo neverovatan uspeh, imajući u vidu kakve su cene i električne energije i gasa na tržištu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je preduzeto mnogo mera po pitanju rešavanja problema u energetici.

„Potiskujemo gas u mađarska skladišta, naša skladišta u Banatskom Dvoru, povećali smo rezerve na 234 miliona kubnih metara, ako možete da izračunate da pet miliona kubnih metara možemo najviše dnevno da podignemo, onda vam je jasno za koliko je to dana, iako nam je potrošnja tokom zime veća, ali zato skladištimo gas u Mađarskoj“, objasnio je Vučić, a prenosi N1.

Prema njegovim rečima, „Gazprom se pozvao na višu silu u snabdevanju neke zemlje što u svakom trenutku može da vam se desi da se bilo ko na bilo koji način pozove na višu silu i da ostanemo bez struje, zato fjučersi i forvardsi gotovo da ne postoje u trgovini strujom“.

Naveo je da je „svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje ušteda od pet-šest odsto dnevnog nivoa potreba za gasom“.

„Još to nismo razmatrali, ali da znate ako budemo imali većih problema, ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost, za sada nismo u toj situaciji, EU je smanjila neophodne temperature na 19 stepeni, mi to još nismo uradili, kod nas su, naročito u Beogradu i Novom Sadu temperature više“, ocenio je on.

Do sada smo, dodaje, uvezli uglja za jedan dan potrošnje zimi.

„Sad to ide malo ubrzano, očekujemo dodatnu podršku naših kineskih partnera. Nama tri meseca može da traje milion tona, borimo se za sve što možemo, borimo se za naftu, razgovaramo sa NIS-om, pod NIS-ovom kontrolom je naša rafinerija“, preneo je Vučić.

  • JOVANA

    19.7.2022 #1 Author

    Nista novo, verujem da ce litar goriva do kraja godine biti 500,600din

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.7.2022 #2 Author

    Ako bude 10%poskupljenje onda nije strasno…

    Odgovori

  • TATJANA

    20.7.2022 #3 Author

    Ovo je sve otislo u nepovrat

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...