Sindikat nauke najavio protest 10. maja

Problemi statusa i enormnih razlika u platama istraživača još uvek nisu rešeni

AnalizaBiznisBolji posaoSrbijaU fokusuVesti

6.5.2022 16:53 Autor: Marija Jovanović 11

Problemi statusa i enormnih razlika u platama istraživača još uvek nisu rešeni Problemi statusa i enormnih razlika u platama istraživača još uvek nisu rešeni
Sindikat nauke Srbije najavio je protest 10. maja u 12 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu jer uprkos usvojenom Programu institucionalnog finansiranja... Problemi statusa i enormnih razlika u platama istraživača još uvek nisu rešeni

Sindikat nauke Srbije najavio je protest 10. maja u 12 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu jer uprkos usvojenom Programu institucionalnog finansiranja fakulteti i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju.

Pregovori o platama prekinuti su pre više od mesec dana bez jasnog napretka, a problem nelegalnih razlika u zaradama istraživača raspoređenih na identičnim radnim mestima još uvek nije rešen. Zbog toga sindikat traži da se hitno nastavi sa pregovorima, kako bi se rešio problem enormnih razlika u primanjima u sistemu nauke, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata nauke Srbije.

“Usvojen Program institucionalnog finansiranja je mnogo bliže definisao ugovore o radu sa istraživačima koji rade na fakultetima i institutima. I kada smo se ponadali da će sa implementacijom tog programa početi odmah po njegovom donošenju pošto ga je ministar potpisao, na terenu je slika potpuno drugačija. Program se ne poštuje, ugovori nisu potpisani i ovo je šest meseci kako pregovori traju, a da nema pomaka ni kada je u pitanju donošenje koeficijenata po zvanjima, ni kada je u pitanju potpisivanje ugovora”, rekla je na konfereniciji za novinare Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.

Prema njenim rečima, 17. marta održani su poslednji pregovori u vladi i do danas se ništa nije promenilo. Ona je podsetila da sindikat u svojim zahtevima traži da se sada konačno ispoštuje Zakon o radu na taj način što će za naučna zvanja u Srbiji postojati osnovne zarade u skladu sa Zakonom o radu.

Aleksandar Knežević, predsednik pododbora istraživača zaposlenih na fakultetima podsetio je da borba sindikata koja se odnosi na reformu sistema nauke i istraživanja i dalje traje i da nekoliko važnih i ključnih problema i dalje nije rešeno.

“Zakon o nauci i istraživanjima dobili smo 2019. godine. On možda nije savršen, ali je neke stvari bolje definisao. Nažalost, predugo smo čekali da se usvoje podzakonska akta koja bi trebalo da omoguće da ovaj zakon profunkcioniše kako je to zamišljeno i tu pre svega mislim na Progam institucionalnog finansiranja, koji je konačno usvojen 25. februara ove godine. To se odnosi na izmene i dopune kataloga radnih mesta za visoko obrazovanje i usvajanje kataloga radnih mesta za nauku. Ono što je ostalo da se uradi je da se definišu osnovne zarade i da se vidi na koji način će se ceo taj sistem finansirati kako bi se na kraju usvojila uredba i konačno profunkcionisalo institucionalno finansiranje nauke i istraživanja u Srbiji”, rekao je Knežević.

Član Sindikata nauke Srbije Srđan Atanasovski pozvao je na protest koji će se održati pod parolom “Protest do ispunjenja zahteva”. Kako je najavio, okupljanje počinje u 12 časova, akademskom platou između Rektorata i Filozofskog fakulteta. Ukoliko Univerzitet u Beogradu ne odgovori pozitivno na njihov zahtev da se uključe u sva tela koja odlučuju o sudbini naučne zajednice, nakon obraćanja predstavnika sindikata isti zahtev predaće na pisarnici Univerziteta u Beogradu, a zatim će se uputiti ka Vladi Srbije gde će tražiti da se hitno nastave pregovori sa predstavnicima sindikata. Protest će završiti u Nemanjinoj, ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #1 Author

    Uopšte ne čudi zašto to pitanje nije rešeno, kao i mnoga druga pitanja u našoj zemlji…

    Odgovori

  • kaćica

    6.5.2022 #3 Author

    Dobro pitanje jer kod nas odavno nema srednjeg staleza.

    Odgovori

  • TATJANA

    6.5.2022 #4 Author

    Naravno da treba uskladiti plate

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.5.2022 #5 Author

    Nece ni sada biti reseno…

    Odgovori

  • NINO

    7.5.2022 #6 Author

    Samo bitni isplivaju na povrsinu, ostali se udave i nema ih, tako i ovo…

    Odgovori

  • Milovan94

    7.5.2022 #7 Author

    Rešavanja problema kod nas je dosta sporo ali treba biti strpljiv i istrajan.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.5.2022 #8 Author

    Teško da će protestima nešto postići

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    8.5.2022 #9 Author

    Ma nama ceo zivot prodje u nekom strpljenju….kada ce se za nesto naci resenje????

    Odgovori

  • VERA

    8.5.2022 #10 Author

    I intelektualci su shvatili da bez strajka nista nece dobiti.

    Odgovori

  • MARKO7

    8.5.2022 #11 Author

    Moraju da krenu ds štrajkuju!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...