Održan protest Sindikata nauke Srbije

Naučnici i istraživači traže siguran posao i jednaku platu za jednak rad

SrbijaVesti

28.2.2022 18:36 Autor: Marija Krsmanović 5

Naučnici i istraživači traže siguran posao i jednaku platu za jednak rad Naučnici i istraživači traže siguran posao i jednaku platu za jednak rad
Najavljeni protest naučnika i istraživača okupio je u ponedeljak, 28. februara, veliki broj zaposlenih na institutima i fakultetima koji su se od Trga Nikole... Naučnici i istraživači traže siguran posao i jednaku platu za jednak rad

Najavljeni protest naučnika i istraživača okupio je u ponedeljak, 28. februara, veliki broj zaposlenih na institutima i fakultetima koji su se od Trga Nikole Pašića uputili ka zgradi Vlade Srbije sa dva prilično jednostavna zahteva: “jednaka plata za jednak rad” i “siguran posao za sve naučnike i istraživače”.

Istraživači i naučnici na fakultetima i institutima potpisnici su pisma podrške koje su predstavnici Sindikata nauke Srbije uputili vladi i nadležnom ministarstvu.

Razlog za protest je, kako kažu, poražavajuća situacija sa kojom se naučni radnici susreću još od 2011. godine. Pre svega, šest kategorija po kojima zaposleni sa istim naučnim zvanjem primaju različite plate stvorilo je jaz koji je dalje doveo do nepovoljnog položaja za 80 odsto istraživača i nastavnog osoblja na institutima i fakultetima.

Pored velike razlike u platama, nepovoljni uslovi za rad oslikali su se i u ugovorima naučnih radnika, pa se tako većina njih nalazi u situaciji da potpisuje ugovore o radu na godinu dana, koliko nadležno ministarstvo može da garantuje finansiranje njihovog radnog mesta.

Simona Đuretanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu u razgovoru za Biznis.rs ističe da je cilj protesta da nadležne institucije čuju i saslušaju naučnike, te da višedecenijska nepravda bude ispravljena.

Foto: Biznis.rs

“Tražimo primenu postojećih zakona – Zakon o radu, Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o nauci i istraživanjima – koji regulišu domen rada i naučno-istraživačku delatnost i tražimo prava koja su nam tim zakonima zagarantovana”, navodi Đuretanović.

Ona napominje i da mnogi istraživači potpisuju ugovore koji nisu u skladu sa odredbama Zakona o radu. Napominje da su oni uskraćeni za isplatu minulog rada, koji prema pomenutom zakonu (Član 108) predstavlja deo osnovne zarade.

“Mnogima se ne isplaćuju ni putni troškovi, a izostaju i nagrade, jer se istraživači po potrebi smatraju zaposlenima ili nezaposlenima”, kaže Đuretanović, dodajući da će se razlika koja postoji među istraživačima sa istim zvanjima, a koja je posledica ranijeg projektnog modela finansiranja, sigurno odraziti kasnije i na penzije.

Protest, iznad svega, ima za cilj da vrati dostojanstvo naučnim radnicima, a pomenuti zahtevi samo su dva slučaja nepravde protiv koje su odlučili da se bore.

  • DANIJELA

    28.2.2022 #1 Author

    Potrebno je naci srednje resenje da bi se i sprecio idliv mozgova.

    Odgovori

  • GAGA

    28.2.2022 #2 Author

    Da li su i u jednoj drzavi na svetu naucnici na ulici trazili svoja prava? Bruka i sramota. Pa to treba da je crem a la crem jednog drustva. Svuda se drza kao malo vode na dlenu i cuvaju da ne odu van zemlje.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.3.2022 #3 Author

    Stvarno tužno. Naučnici protestvuju. E zemljo, progutaj nas!

    Odgovori

  • STEFAN

    1.3.2022 #4 Author

    Naučnici i treba da imaju jednaku zaradu i siguran posao!

    Odgovori

  • MARA

    1.3.2022 #5 Author

    Žalosno je što se to uopšte dovodi u pitanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...