Koliko će odnos prema Rusiji uticati na ekonomsku politiku Srbije

Srpska ekonomija na raskrsnici

BankeInvesticijeNovacPoslovanjeSrbija

4.5.2022 08:01 Autor: Marko Andrejić 9

Srpska ekonomija na raskrsnici Srpska ekonomija na raskrsnici
Državni zvaničnici Srbije najavili su odmah posle izbora održanih 3. aprila da će do određene korekcije ekonomske politike morati da dođe, usled novih okolnosti... Srpska ekonomija na raskrsnici

Državni zvaničnici Srbije najavili su odmah posle izbora održanih 3. aprila da će do određene korekcije ekonomske politike morati da dođe, usled novih okolnosti nastalih rusko-ukrajinskom krizom. Ekonomisti već prognoziraju da će privredni rast svih zemalja Balkana biti niži od očekivanog, a istovremeno inflacija nastavlja da raste, podstaknuta u najvećoj meri cenama hrane i energenata. I centralne banke polako napuštaju politiku jeftinog novca, pa se u narednom periodu mogu očekivati veće kamate, prvo američkog FED-a, a onda i Evropske centralne banke.

Jedno od ključnih pitanja, na koje bi rukovodstvo Srbije uskoro trebalo da da odgovor, jeste – da li će naša zemlja uvesti sankcije Rusiji, poput većine članica Evropske unije, i tako uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU? Od odluke kojoj strani ćemo se prikloniti u velikoj meri će zavisiti i ekonomski rezultati u narednom periodu.

“Mislim da će Srbija na svaki mogući način gledati da izbegne uvođenje sankcija Rusiji, koja je trenutno u situaciji kao Srbija 1999. godine, samo još deset puta goroj. Rusija sada broji one koji su na njenoj strani i to je za Srbiju loša pozicija u smislu da nas pritiskaju i jedni i drugi. Šta god da uradimo uvek će jedni biti nezadovoljni”, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

On podseća da naša država s jedne strane jeste na evropskom putu, ka članstvu u EU, ali s druge strane od Rusije zavisimo i ekonomski i politički. Kako ističe profesor Savić, tačno je da se dve trećine spoljne trgovine Srbije realizuje sa EU, ali Evropa nam u tim aranžmanima ništa ne poklanja.

“Njihove kompanije i trgovci su došli u Srbiju zato što imaju interes. Sa Rusijom je nešto drugo. Mislim da je situacija zapravo mnogo složenija nego što nam se čini, a biće i još gora”, tvrdi naš sagovornik.

S druge strane, navodi Ljubodrag Savić, ni na unutrašnjem planu nam ne cvetaju ruže. On kaže da smo potrošili veliki novac, negde opravdano negde neopravdano, računajući na jeftine kredite u dužem periodu.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

“Mislim da naša vlast nije dobro procenila da vreme jeftinog novca neće dugo trajati. Krediti se samo zanavljaju i ide se dalje, dugovi se ne vraćaju i tako ceo svet funkcioniše. Ukupna zaduženost sveta je četiri puta veća od svetskog BDP-a. Ali nije strašno zaduživati se, pa čak ni to što raste spoljni dug u apsolutnom iznosu, najveći problem je koliko to košta, kolika je kamata”, naglašava profesor Savić.

On zaključuje da će krediti koštati sve više, a stopa privrednog rasta Srbije svakako neće biti ona prognozirana, i to zbog svih globalnih dešavanja. Kao još jedan važan ugao koji treba da imamo u vidu kada je reč o “ruskoj priči”, ističe mogućnost prestanka dotoka gasa, a onda se postavlja pitanje i šta će uraditi sve ove kompanije koje su došle u Srbiju, jer neće moći da posluju kako su planirale.

Tražiti finansijsku podršku od EU da bi se ublažili ekonomski gubici distanciranja od Rusije

Ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Branimir Jovanović smatra da Srbija mora da insistira da dobije brzi prijem u EU, zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

„Takođe, treba tražiti direktnu finansijsku podršku od EU, da bi se ublažili ekonomski gubici od skuplje energije i, generalno, od distanciranja od Rusije. Paralelno sa tim, treba raditi na smanjivanju energetske zavisnosti od Rusije. Kratkoročno, treba se razgovarati sa zemljama koje bi mogle zameniti ruski gas, kao što su neke arapske države sa kojima Srbija ima tradicionalno dobre odnose. Na duži rok, mora se investirati više u obnovljive izvore energije, za koje Srbija ima veliki potencijal“, ocenjuje Jovanović u razgovoru za Biznis.rs.

I ekonomista Jurij Bajec smatra da Srbija mora dobro da razmisli i da iznese svoju stratešku poziciju, imajući u vidu činjenice koje proizilaze iz rusko-ukrajinskog konflikta i rane procene energetske zavisnosti Srbije od Rusije.

Takođe podseća na činjenicu da je Srbija izuzetno ekonomski povezana sa Evropskom unijom, kada se pogleda spoljna trgovina i kretanje stranih direktnih investicija.

“Imajući u vidu sve to moramo da znamo da sve zemlje EU ozbiljno umanjuju svoje ranije prognoze u pogledu privrednog rasta i inflacije. Srbija će biti deo tog procesa usporavanja ekonomskog rasta i opasnosti od inflacije koja može i da se poveća. Drugim rečima, prosto je očekivano da će ranije planirana stopa rasta BDP-a u ovoj godini biti niža, kao i da će predviđena stopa inflacije biti veća”, rekao je Bajec u razgovoru za Biznis.rs.

On je naglasio da na bankarskom tržištu postoji konkurencija i da je moguće da će banke donekle uvažiti činjenicu da novac poskupljuje, ali u tom smislu ne moraju mnogo da dižu svoje kamate na kredite.

“Jedino treba imati u vidu da banke ne prate samo monetarnu politiku NBS, nego i Evropske centralne banke. Ako ti izvori finansiranja postanu skuplji tako što će ECB podići kamate – mada ona to veoma oprezno radi, za razliku od SAD – to bi moralo da se odrazi i na bankarske kredite”, zaključuje naš sagovornik.

 • BOJANA

  4.5.2022 #1 Author

  Mi smo stalno na raskrsnicu, nikako da pređemo put.

  Odgovori

 • IVAN

  4.5.2022 #2 Author

  Uvek bila na rskrsnici

  Odgovori

 • Lolek

  4.5.2022 #3 Author

  Uvek smo bili na raskrnici

  Odgovori

 • DEKSI

  4.5.2022 #4 Author

  Uvek smo izmedju, ni tamo ni ovamo..

  Odgovori

 • DJORDJE1

  4.5.2022 #5 Author

  Valjda će srpska ekonomija sada krenuti naviše u pravom smeru…

  Odgovori

 • TINA

  4.5.2022 #6 Author

  Stalno smo na klackalici

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.5.2022 #7 Author

  Mislim da ce od presudne vaznosti biti za koju ce se stranu Srbija odluciti…

  Odgovori

 • MAJA

  9.5.2022 #8 Author

  Raskršće je ispred nas

  Odgovori

 • Dzebac

  9.5.2022 #9 Author

  Stalno na raskrsnici, vreme je skrenuti u neku stranu !!! ukljucite pokazivac pravca

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...