Odluka Rusije da smanji isporuke stvara globalne tenzije

Problemi sa zalihama gasa trajaće i u toku 2023. godine

SvetVesti

3.10.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Problemi sa zalihama gasa trajaće i u toku 2023. godine Problemi sa zalihama gasa trajaće i u toku 2023. godine
Međunarodna energetska agencija (IEA) upozorila je da će “zatezanja” kada su u pitanju zalihe gasa i u toku naredne godine, što je rezultat ograničenja... Problemi sa zalihama gasa trajaće i u toku 2023. godine

Međunarodna energetska agencija (IEA) upozorila je da će “zatezanja” kada su u pitanju zalihe gasa i u toku naredne godine, što je rezultat ograničenja koje je prouzrokovao rat u Ukrajini, koji je doveo do globalnog utrkivanja za dopunjavanje skladišta.

U svom kvartalnom izveštaju IEA navodi da će potrošnja gasa ou ovoj godini pasti za 0,8 odsto, što je rezultat rekordne kontrakcije od 10 odsto u Evropi.

IEA navodi da je odluka Rusije da smanji isporuke gasa Evropi stvorila globalne tenzije.

“Ishodi kada su tržišta gasa u pitanju ostaju nepredvidivi, ne samo zbog nepromišljenih postupaka Rusije, koja je narušila svoju reputaciju pouzdanog dobavljača”, izjavio je direktor sektora za energetska tržišta i hartije od vrednosti u IEA Kejsuke Sadamori (Keisuke Sadamori), dodajući da svi znaci ukazuju da će se zatezanje tržišta nastaviti i u 2023. godini, piše Financial Times.

Agencija je naglasila da potražnja u Evropi rastem te da je u prvih osam meseci ove godine skočila za 65 odsto, oduzimajući zalihe od kupaca iz azijsko-pacifičkog regiona u kome su povećane cene, blaga zima i zaključavanja u skladu sa kineskom politikom u vezi sa korona virusom uticali na smanjenje potražnje.

Međutim, IEA predviđa da će se potražnja u Aziji oporaviti sledeće godine, posebno ukoliko zima bude hladnija nego što se očekuje, u skladu sa nizom novih ugovora zaključenih od početka 2021. godine, čime se opterećuje globalno snabdevanje gasom.

  • GOCA BG

    3.10.2022 #1 Author

    Nije stvorila samo globalnu tenziju nego rasulo…

    Odgovori

  • BRANA19

    4.10.2022 #2 Author

    Tek ce da traje ,i da traje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...