Ograničen efekat energetskh sankcija

Proizvodnja nafte u Rusiji opala za tri odsto

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.8.2022 15:35 Autor: Vladimir Jokanović 9

Proizvodnja nafte u Rusiji opala za tri odsto Proizvodnja nafte u Rusiji opala za tri odsto
Proizvodnja nafte u Rusiji pala je za manje od tri procenta od početka vojne invazije na Ukrajinu, a zapadne energetske sankcije imale su samo... Proizvodnja nafte u Rusiji opala za tri odsto

Proizvodnja nafte u Rusiji pala je za manje od tri procenta od početka vojne invazije na Ukrajinu, a zapadne energetske sankcije imale su samo ograničen efekat, ocenila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), jer su ruske isporuke energenata preusmerene na druga tržišta.

U svom poslednjem mesečnom izveštaju, IEA je navela da je ruska proizvodnja nafte u julu bila 310.000 barela dnevno, ispod predratnog nivoa, dok je ukupan izvoz nafte smanjen za 580.000 barela dnevno, prenosi EU Observer.

Izvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda u Evropu, SAD, Japan i Južnu Koreju opao je za skoro 2,2 miliona barela dnevno od 24. februara ove godine, ali je IEA saopštila da su tokovi nafte preusmereni prema Indiji, Kini i Turskoj, kao i da je sezonsko veća ruska domaća potražnja ublažila gubitke. Kina je u junu pretekla EU kao najveći uvoznik ruske nafte.

U izveštaju se procenjuje da je Rusija ostvarila 18 milijardi dolara prihoda od izvoza nafte u julu i 21 milijardu dolara u junu, prenosi Guardian. Izgledi za svetsko snabdevanje naftom su revidirani naviše, sa ograničenim padom ruske ponude, manjom nego što se ranije predviđalo, navedeno je u izveštaju IEA.

IEA je saopštila da će EU embargo na uvoz ruske sirove nafte i proizvoda, koji će stupiti na snagu u februaru 2023. godine dovesti do „daljeg pada“, jer bi oko milion barela naftnih proizvoda dnevno i 1,3 miliona barela sirove nafte treblo da bude višak.

Očekuje se da će Rusija smanjiti proizvodnju nakon što budu stupile na snagu sankcije EU, što će dovesti do toga da naftni giganti, uključujući Saudijsku Arabiju, imaju koristi od povećanja evropske potražnje za naftom, saopštila je IEA.

U međuvremenu, sa rastućim cenama prirodnog gasa i električne energije, kao i podsticanjem prelaska sa gasa na naftu u nekim zemljama, IEA je podigla procenu rasta potražnje za naftom u tekućoj godini za 380.000 barela dnevno, na 2,1 milion barela.

Globalni toplotni talas takođe je doveo do povećanog sagorevanja nafte u proizvodnji električne energije, posebni u Evropi i na Bliskom istoku, ali i širom Azije. IEA je takođe procenila da je namera EU da smanji potražnju za gasom za 15 odsto, povećati potrošnju nafte za još 300.000 barela dnevno u narednih godinu i po dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...