ICE fjučersi blizu četvorogodišnjeg maksimuma

Proizvodnja šećera u Brazilu opala za 6,1 milion tona

AgrobiznisBerzaBiznisNovacU fokusuVesti

19.11.2021 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvodnja šećera u Brazilu opala za 6,1 milion tona Proizvodnja šećera u Brazilu opala za 6,1 milion tona
Procenjuje se da će svetska proizvodnja šećera za marketinšku godinu (MY) 2021/2022. godinu biti 181 milion tona, a njen pad u Brazilu će biti... Proizvodnja šećera u Brazilu opala za 6,1 milion tona

Procenjuje se da će svetska proizvodnja šećera za marketinšku godinu (MY) 2021/2022. godinu biti 181 milion tona, a njen pad u Brazilu će biti nadoknađen povećanjem proizvodnih kapaciteta u Evropskoj uniji, Indiji, Rusiji i na Tajlandu.

MY je termin tržišta dobara koji se odnosi na vreme potrebno za odlaganje proizvodnje, uzimajući u obzir periode rađanja useva, koje ne mora pratiti kalendarsku godinu.

Služba za stranu poljoprivredu pri Poljoprivrednom sektoru Sjedinjenih Američkih Država (USDA) objavila je 18. novembra izveštaj prema kome se procenjuje da će proizvodnja šećera u Brazilu biti manja za 6,1 milion tona, odnosno da će biti na nivou 36 miliona tona, što je delimično posledica intenzivnih suša i mrazeva.

U izveštaju se navodi da, uzimajući u obzir značaj brazilskih proizvođača i izvoznika, ovo smanjenje će značajno uticati na svetske zalihe i cene šećera.

ICE fjučersi za sirovi šećer na berzi su prodavani za 20,2 američka centa po funti (0,453 kilograma), ostajući tako blizu četvorogodišnjeg maksimuma. Razlog su prognoze uskih grla u nabavnim lancima i dugoročne investicije, navodi Trading Economics.

Očekuje se da će proizvodnja šećera u Indiji porasti za tri odsto, do nivoa od 34,7 miliona tona, dok će u Evropskoj uniji porasti za 1,2 miliona tona, odnosno na nivo od 16,6 miliona tona. Tajlandska proizvodnja će porasti do 10 miliona tona, zahvaljujući većim površinama pod šećernom trskom i odgovarajućim vremenskim uslovima.

Osim toga, procenjuje se da će proizvodnja šećera će u Rusiji biti 6,1 milion tona 2021/2022, što je značajno povećanje u odnosu na 5,62 miliona tona prošle godine.

Rast potrošnje se očekuje na tržištima kao što su Kina, Indija i Rusija. USDA je procenila da će globalna potrošnja šećera dostići 174,4 miliona tona u 2021/2022. godini.

USDA očekuje da će svetske zalihe šećera sa 48,75 miliona tona prošle MY u ovoj pasti na 43,97 miliona tona u Kini, Indoneziji i na Tajlandu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...