PROIZVODNJA TESTOVA NA KORONA VIRUS I U SRBIJI Niška fabrika NeoMedicina prva u regionu odgovara na izazove u vreme pandemije

IzdvajamoSrbijaVesti

25.4.2020 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PROIZVODNJA TESTOVA NA KORONA VIRUS I U SRBIJI Niška fabrika NeoMedicina prva u regionu odgovara na izazove u vreme pandemije PROIZVODNJA TESTOVA NA KORONA VIRUS I U SRBIJI Niška fabrika NeoMedicina prva u regionu odgovara na izazove u vreme pandemije
Srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio... PROIZVODNJA TESTOVA NA KORONA VIRUS I U SRBIJI Niška fabrika NeoMedicina prva u regionu odgovara na izazove u vreme pandemije

Srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

To je veoma važno, po rečima Čadeža, jer će domaći proizvođač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Ujedno, NeoMedica je, dodaje, još jedan dokaz inovativnosti, fleksibilnosti i sposobnosti naših kompanija da odgovore na najveće izazove sa kojima se svet suočava u vreme pandemije korona virusa.

Vlasnik i direktor kompanije NeoMedica Saša Tričković izjavio je da je već instalirana nova linija za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Covid-19, a nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih – prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme.

Foto: PKS

On je istakao da očekuje da će uz veliku podršku Privredne komore Srbije, po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenuti sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno.

NeoMedica već proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta.

Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike, moći će da se koriste, kod nas i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje, navodi se u saopštenju PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...