NBS predstavila novembarski izveštaj o inflaciji

Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda povećana na sedam odsto

Vesti

17.11.2021 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda povećana na sedam odsto Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda povećana na sedam odsto
Narodna banka Srbije (NBS) je, imajući u vidu povoljnija kretanja u sva tri tromesečja, povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu... Projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda povećana na sedam odsto

Narodna banka Srbije (NBS) je, imajući u vidu povoljnija kretanja u sva tri tromesečja, povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu sa 6,5 odsto na raspon do sedam odsto, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

To znači da će, kumulativno posmatrano, u dve pandemijske godine Srbija ostvariti jedan od najboljih rezultata u Evropi po pitanju privrednog rasta, navela je Tabaković u NBS na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da se ekonomija Srbije od polovine prošle godine nalazi na putanji snažnog i održivog rasta, kao i da je BDP Srbije prestigao pretkrizni nivo još u prvom tromesečju i da se trenutno nalazi iznad tog nivoa za više od tri odsto, prenosi Tanjug.

Tabaković je izjavila i da su svetsku ekonomiju obeležili novi izazovi, koji se u najvećoj meri ogledaju u eskaliranju globalne energetske krize i produženom trajanju prekida u svetskim lancima snabdevanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...