PROMENLJIVA CENA NAFTE ZBOG AMERIČKIH ZALIHA Gomilanje rezervi u SAD uplašilo trgovce

SvetVesti

28.5.2020 16:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

PROMENLJIVA CENA NAFTE ZBOG AMERIČKIH ZALIHA Gomilanje rezervi u SAD uplašilo trgovce PROMENLJIVA CENA NAFTE ZBOG AMERIČKIH ZALIHA Gomilanje rezervi u SAD uplašilo trgovce
Cene nafte varirale su u četvrtak 28. maja. Najpre su rano jutros (CET) cene pale nakon što su podaci američke naftne industrije pokazali nagli... PROMENLJIVA CENA NAFTE ZBOG AMERIČKIH ZALIHA Gomilanje rezervi u SAD uplašilo trgovce

Cene nafte varirale su u četvrtak 28. maja. Najpre su rano jutros (CET) cene pale nakon što su podaci američke naftne industrije pokazali nagli rast zaliha, što je umanjilo optimizam u vezi sa stabilnim rastom potražnje.

Kako prenosi Tanjug pozivajuće se na Reuters, cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je za 5,0 odsto na 31,14 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent izgubila je 2,0 odsto vrednosti, a njome se trgovalo za 33,63 dolara po barelu.

Kasnije, posle podne istog dana, cena WTI nafte popela se na 32,75 dolara za barel, a Brent je poskupeo na 34,74 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“

Podaci Američkog instituta za naftu (API), objavljeni prethodnog dana, pokazali su rast zaliha sirove nafte u SAD za 8,7 miliona barela u sedmici do 22. maja, dok su analitičari očekivali smanjenje za 1,9 miliona barela, što je bio signal da se na tržištu ponovo nalazi višak ponude u odnosu na tražnju.

Neizvesnost na tržištu nafte podgreva nepoznanica da li će Rusija 9. juna na sastanku sa članicama OPEC pristati na dodatno smanjenje proizvodnje nafte. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je ranije ove nedelje da je svetska proizvodnja nafte smanjena za 14-15 miliona barela dnevno zahvaljujući dogovoru država OPEC+ i drugim proizvođačima.

On je ocenio da je sadašnji suficit oko 7-12 miliona barela dnevno, kao i da očekuje da će se tržište uravnotežiti u julu zbog eventualnog povećanja potrošnje. Prema njegovim rečima potražnja za naftom i dalje je niska, ali raste. U maju je porasla za 20 odsto u odnosu na april.

Tagovi
NAFTA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...