Crnogorski nastavnici prete štrajkom ukoliko se ne poveća koeficijent zarada

Prosvetni radnici imaju najniže prosečne plate u Evropi

RegionU fokusuVesti

30.12.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prosvetni radnici imaju najniže prosečne plate u Evropi Prosvetni radnici imaju najniže prosečne plate u Evropi
Prosvetna zajednica traži da se u što kraćem roku uradi izmena i dopuna zakona o zaradama u javnom sektoru, jer se odstupilo od koncepta... Prosvetni radnici imaju najniže prosečne plate u Evropi

Prosvetna zajednica traži da se u što kraćem roku uradi izmena i dopuna zakona o zaradama u javnom sektoru, jer se odstupilo od koncepta ujednačenosti zarada.

U pismu koje je Prosvetna zajednica uputila Vladi Crne Gore, Skupštini, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta traže da usvoje njihov predlog povećanja koeficijenta nastavnicima u školama i vrtićima na 12,56.

Prosvetari ističu da imaju najniže prosečne plate u Evropi.

„Ako se ne ispune naši zahtevi, pozvaćemo kolege na obustavu svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su nam Zakonom o štrajku. Na kraju, kao krajnja mera, organizovaćemo protest ukoliko se naslovljeni u ovom otvorenom pismu ogluše o naše zahteve”, navodi se u pismu, prenosi RTCG.

Oni su naveli da je njihova profesija decenijama degradirana, a pored promene vlasti, kako dodaju, i dalje svakodnevno doživljavaju ignorisanje i neuvažavanje kao da je zaboravljen značaj obrazovanja za napredak jedne države.

“Iz tih razloga, pomenuto udruženje je pokrenulo peticiju pod nazivom „Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12,56 je naš cilj“ Pokrenuta je elektronska peticija gde građani imaju priliku da podrže zahtev nastavnika. Ujedno, upućena je peticija i na adrese svih vrtića i škola u Crnoj Gori i tako omogućeno nastavnicima da podrže zahtev”, navodi se u pismu.

  • JANA

    6.8.2022 #1 Author

    Jako stresan i zeznut posao sa decom ,pogotovo u danasnje vreme ,treba biti i jako dobar pedagog ,prosvetnim radnicima povecati plate pod obavezno

    Odgovori

  • BOLEK

    7.8.2022 #3 Author

    Uzasno

    Odgovori

  • MARE

    11.9.2022 #5 Author

    Za sitan dinar da te petaci gadjaju zvakama

    Odgovori

    • IVAN12

      4.6.2023 #6 Author

      Tako je nazalost istina,,,ali treba raditi na tome da bude drugacije.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...