Banke nude kamatne stope od 1,5 do 5,5 odsto

Za crnogorsku privredu obezbeđeno 140 miliona evra

BankeBiznisBolji posaoNovacRegion

27.12.2021 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za crnogorsku privredu obezbeđeno 140 miliona evra Za crnogorsku privredu obezbeđeno 140 miliona evra
Komercijalne banke su mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) u Crnoj Gori za očuvanje likvidnosti i nove investicije za period od avgusta do kraja... Za crnogorsku privredu obezbeđeno 140 miliona evra

Komercijalne banke su mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) u Crnoj Gori za očuvanje likvidnosti i nove investicije za period od avgusta do kraja novembra isplatile kroz kredite oko 21,5 miliona evra, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

Ovi krediti su deo paketa pomoći za ublažavanje posledica ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa za koje je vlada obezbedila kreditnu liniju kod Banke za razvoj Saveta Evropske banke (CEB), piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Prvih 30 miliona evra pomoći MMSP od 70 miliona, koliko je ukupno obezbeđeno, bilo je dostupno u julu. Ostatak novca biće dostupan tek kada se plasira prva tranša.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora istu sumu novca koja je obezbeđena iz CEB, što znači da će ukupno u okviru ovog projekta privredi biti na raspolaganju 140 miliona evra.

Novac će plasirati komercijalne banke po efektivnoj kamatnoj stopi od 1,5 do 5,5 odsto.

”Ministarstvo je bankama prenelo 21 milion evra 16. jula ove godine, nakon potpisivanja ugovora sa svih 12 komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori. Prema dosadašnjim informacijama, banke su koristile prestali deo jula i avgust za pripremu aktivnosti za realizaciju i plasiranje kredita krajnjim korisnicima, a uzimajući u obzir i godišnje odmore, sa značajnijim plasiranjem novca krenule su u septembru, oktobru i novembru”, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Kako u precizirali, za period od avgusta do kraja novembra ove godine, banke su plasirale ukupno oko 21,5 miliona, od čega je iz novca CEB oko 11,6 miliona.

“Ovaj novac je plasiran kroz 156 kredita”, navode iz ministarstva.

U tom vladinom resoru očekuju da kreditna aktivnost bude značajno bolja u narednim mesecima.

U skladu sa ugovorom, ministarstvo jednom u šest meseci CEB dostavlja izvštaj o identifikaciji potprojekata, da bi CEB obavio kontrolu dodeljenih kredita i ocenio jesu li u skladu sa pravilima definisanim za realizaciju projekta, definisanim ugovorom.

”Prvi ovakav izveštaj na odobrenje CEB će biti dostavljen polovinom januara naredne godine, s obzirom da je prva tranša iz kredita povučena polovinom jula ove godine. Ugovor između vlade, odnosno ministarstva finansija i ekonomskog razvoja i svih komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori, zaključen je 5. jula ove godine. Time su stvoreni preduslovi za realizaciju mera podrške privredi, kroz plasiranje povoljnih kreditnih aranžmana”, objasnili su iz Ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...