Ural Airlines u podne sleće na aerodrom u Tivtu

Prva grupa ruskih turista stiže u Crnu Goru

BiznisRegionTurizamVesti

26.4.2021 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prva grupa ruskih turista stiže u Crnu Goru Prva grupa ruskih turista stiže u Crnu Goru
Nakon dužeg vremena u Crnu Goru će u ponedeljak stići prva veća grupa ruskih turista avionom kompanije Ural Airlines. Iz Aerodroma Crne Gore saopštili... Prva grupa ruskih turista stiže u Crnu Goru

Nakon dužeg vremena u Crnu Goru će u ponedeljak stići prva veća grupa ruskih turista avionom kompanije Ural Airlines. Iz Aerodroma Crne Gore saopštili su da je tivatskom aerodromu za ponedeljak potvrđen ovaj let iz Moskve.

Na sajtu Ural Airlines je objavljeno da bi njihov avion iz Moskve u Tivat trebalo da sleti tačno u podne. Letovi će se ubuduće obavljati dva puta sedmično, nedeljom i ponedeljkom.

“Verujemo da će dolazak ruskih turista, nakon dužeg vremena, veoma povoljno uticati na predstojeću sezonu i dati novi vetar u krila i ostalim ruskim kompanijama”, rekli su su iz Aerodroma za Pobjedu.

Kako su naveli, na crnogorske aerodrome narednih meseci sletaće i avioni iz Rusije, Ukrajine, Švajcarske, Luksemburga, Poljske, Češke.

Projekcije Aerodoma su da će ove godine podgorički aerodrom ostvariti 50 odsto prihoda u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok očekuju da će tivatski biti na nivou od 60 odsto.

Iz Aerodroma su podsetili da je pandemija korona virusa razorno delovala na svetsku avio-industriju i drastično smanjila broj letova u svim zemljama koje su njime pogođene, prenosi Investitor.me.

“Isto je zadesilo i Crnu Goru pa, iako ne možemo da utičemo na spoljašnje okolnosti, pokušavamo da uradimo sve što je do nas, pregovaramo sa avio-kompanijama da opet lete ka našoj zemlji, a neke od njih saobraćaju već mesecima”, rekli su iz Aerodroma.

Na podgorički aerodrom trenutno dolaze avio-kompanije iz Beograda (Air Serbia), Istanbula (Turkish Airlines), Beča (Austrian Airlines), Dortmunda (Wizz Air), Luksemburga (Lux Air), Kijeva (Wind rose), dok je na tivatskom aerodromu trenutno aktuelna linija Beograd – Tivat – Beograd, kompanije Air Serbia.

“Nakon dugih i izazovnih pregovora, ponosni smo što smo uspeli da na naše aerodrome sleće poznata evropska avio-kompanija Luxair. Dva puta sedmično naši građani imaju priliku da posete srce Evrope, a mi u Crnoj Gori da dočekamo strane goste kao i veliki broj naših građana koji žive u dijaspori Velikog vojvodstva”, dodali su iz Aerodroma.

Oni su podsetili da linija između Luksemburga i Tivta počinje od 15. maja, što bi trebalo da doprinese turističkoj sezoni i boljem povezivanju zemalja.

U kompaniji od sredine maja očekuju otvaranje linije Podgorica – Cirih (Chair Airlines), dva puta sedmično.

“Na Aerodromu Tivat očekujemo dolazak već pomenutog Luxaira, Edelweiss Air (Švedska), Bees Airlines (ukrajinska čarter i low cost kompanija), Nordwind Airlines (Rusija)”, precizirali su iz Aerodroma.

Epidemiološka situacija diktira dolaske aviona

Iz kompanije su objasnili da dolazak avio-kompanija najpre zavisi od epidemiološke situacije i u Crnoj Gori i u zemlji iz koje dolaze.

“Osim toga, avio-prevoznici, kao uostalom sve kompanije u svim industrijama, prolaze izazovni period u kome su pretrpeli velike gubitke. Poznato je da su mnogi avio-prevoznici restrukturirali svoja preduzeća, otpustili određeni broj radnika i otkazali većinu ranijih destinacija”, kazali su predstavnici Aerodroma.

Oni su objasnili da trenutni avio-saobraćaj karakterišu dosta neizvesni letovi, iako najavljeni, jer situaciju diktira rasprostranjenost virusa, mere koje zemlje uvode u cilju zaštite stanovništva, kao i spremnost i mogućnost ljudi da putuju u ovom trenutku.

“Mi zaista ne možemo da procenimo kada bi kompanije i u kom obimu mogle da obnove saobraćaj ka našoj zemlji, mimo najavljenog. Međutim, svakodnevno radimo na onome na šta možemo da utičemo, što je naša obaveza i preduslov bilo kakve letnje turističke sezone”, naveli su iz Aerodroma.

Oni su saopštili da to znači da aerodromi u Podgorici i Tivtu moraju biti sigurni i bezbedni, epidemiološke mere na najvišem mogućem nivou, a zaposleni koji opslužuju putnike zaštićeni od virusa.

Iz Aerodroma su rekli da nije očekivano ni moguće da do suzbijanja virusa Covid-19 Crna Gora, ili bilo koja druga zemlja, obnovi vazdušni avio-saobraćaj u punom kapacitetu kakav je postojao pre pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...