U dva navrata biće uplaćeno ukupno 70 miliona evra, a komercijalne banke su dužne da doprinesu sa još toliko

Prva tranša pomoći za crnogorska mala preduzeća od ponedeljka

BankeNovacRegionVesti

4.7.2021 13:01 Autor: Marko Miladinović 0

Prva tranša pomoći za crnogorska mala preduzeća od ponedeljka Prva tranša pomoći za crnogorska mala preduzeća od ponedeljka
Prvih 40 miliona evra pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) koje je Vlada Crne Gore obezbedila kod Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB)... Prva tranša pomoći za crnogorska mala preduzeća od ponedeljka

Prvih 40 miliona evra pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) koje je Vlada Crne Gore obezbedila kod Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB) biće uplaćeno komercijalnim bankama u ponedeljak, a novac je namenjen za očuvanje likvidnosti i nove investicije.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je tih 40 miliona evra prva tranša od ukupno 70 miliona koliko je obezbeđeno kod ove međunarodne finansijske institucije. Preostalih 30 miliona evra će biti uplaćeno tek kada se plasira prva tranša.

Banke su obavezne da izdvoje iz svojih izvora jednaku sumu novca onoj koja je obezbeđena preko CEB, što znači da će ukupno u okviru ovog projekta privredi na raspolaganju biti 140 miliona evra, prenosi Bankar.me.

Svih 12 banaka koje posluju na tržištu Crne Gore uključeno je u ovaj projekat i novac će dobiti beskamatno, ali iz Ministarstva finansija za podgoričke Vijesti još uvek nije precizirano koliko će koja od banaka dobiti od ovih 40 miliona. “Shodno dostavljenim ponudama, novac će biti proporcionalno raspoređen bankama. Njima će se novac preneti na period otplate od devet godina u koji je uključen i grejs period od dve godine”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Svaka banka će imati posebne uslove prema kojima će plasirati novac privredi i kamatna stopa će konačno biti definisana ugovorom koje će ministri finansija i ekonomskog razvoja potpisati početkom naredne nedelje sa komercijalnim bankama.

“U ovom trenutku možemo reći da će se efektivne kamatne stope okvirno kretati u rasponu od oko 1,5 odsto do 5,5 odsto, u zavisnosti od toga da li je kredit namenjen za likvidnost ili investiciju, od boniteta klijenta, kao i drugih parametara definisanih poslovnom politikom banke kod koje klijent aplicira za kredit”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) za Vijesti su ocenili pozitivnim ovu kreditnu podršku u okviru poslednjeg paketa mera pomoći privredi.

“Svedoci smo da je korona kriza izazvala ogromne poremećaje u crnogorskoj privredi, uz posledice koje su se manifestovale i kroz pad prihoda koji je u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine prema našem istraživanju zabeležen u čak 90 odsto preduzeća”, rekli su iz UPCG, te dodali da su nedostatak finansijskih sredstava i nelikvidnost, kao najočigledniji problemi sa kojima su se crnogorska preduzeća suočavala, doveli i do većeg broja kreditnih zahteva namenjenih očuvanju održivosti poslovanja.

“Zato smo u sklopu svoja četiri predloga mera za podršku privredi koje je prošle godine uputili vladi, upravo kao neophodne uvek izdvajali izdvajali one koje se odnose na finansijsku i kreditnu podršku”, naveli su iz UPCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...