Mali o finansiranju izgradnje metroa i novom paketu mera države

Prva vožnja beogradskom podzemnom železnicom 2028.

SrbijaVesti

31.1.2021 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Prva vožnja beogradskom podzemnom železnicom 2028. Prva vožnja beogradskom podzemnom železnicom 2028.
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da delegacija Srbije putuje u Pariz naredne nedelje kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u... Prva vožnja beogradskom podzemnom železnicom 2028.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da delegacija Srbije putuje u Pariz naredne nedelje kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u iznosu od oko 454 miliona evra.

On je za TV Prva izjavio da će građani 2028. moći da se voze beogradskim metroom, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je takođe najavio da će, posle prezentacije vagonskih kompozicija koje su u ponudi za izbor biti organizovano izjašnjavanje građana koji će „biti u prilici da glasaju koji će model izabrati“. On je naglasio da će to biti “najmoderniji automatizovani metro”.

Ministar finansija
Foto: Tanjug

Povodom najavljenih novih mera državne podrške privredi i građanima, ministar finansija je rekao da Srbija ima novca za ove mere i dodao da penzioneri neće biti u obavezi da se prijavljuju za pomoć od 50 evra u septembru, jer postoji “uvežbani sistem preko PIO fonda, dok će građani biti u obavezi da se prijave samo jednom za pomoć od 30 evra, i to u aprilu”.

Prvi deo pomoći svim građanima u visini od 30 evra biće isplaćen u maju a drugi u novembru, i za drugu isplatu građani koji su se prijavili za prvu isplatu, neće ponovo morati da se prijavljuju.

Ministar finansija je rekao da za one koji primaju socijalnu pomoć, a njih je oko 150.000, neće biti obavezno prijavljivanje.

Mali je naglasio da je na kraju januara suficit u budžetu bio 13,3 milijarde dinara, a planiran je deficit od 13,4 milijarde dinara, što znači da je 27 milijardi dinara više novca nego što je planirano. On je dodao i da je u budžetu ostvareno 110 milijardi dinara prihoda, umesto planiranih 100 milijardi.

Dinari
Foto: Shutterstock

Mali je takođe ukazao i na značaj finansijske podrške firmama od oko 450 evra po zaposlenom, odnosno sa isplatama tri puta po 50 odsto minimalne zarade, kao i planiranu podršku prevoznicima.

On je podsetio i da se nastavlja saradnja sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) na utvrđivanju garantne šeme vredne milijardu dolara i da je ta korporacija „spremna da podrži garantne šeme za sprsku privredu“.

U narednih nekoliko nedelja će biti potpisan sporazum sa njima, najavio je Mali.

On je najavio da će, nakon povratka iz Francuske, već u petak, imati razgovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da očekuje da će polovinom ove godine imati dogovoren novi aranžman, saopštilo je Ministarstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...