turbulencije na svetskom tržištu

Pšenica dostigla najvišu cenu u proteklih 14 godina

AgrobiznisBiznisSvetVesti

4.3.2022 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Pšenica dostigla najvišu cenu u proteklih 14 godina Pšenica dostigla najvišu cenu u proteklih 14 godina
Cena pšenice na terminskom trgovanju u Sjedinjenim Američkim Državama skočila je u petak ujutru po našem vremenu na 14-ogodišnji maksimum, usled neviđene tražnje uvoznika... Pšenica dostigla najvišu cenu u proteklih 14 godina

Cena pšenice na terminskom trgovanju u Sjedinjenim Američkim Državama skočila je u petak ujutru po našem vremenu na 14-ogodišnji maksimum, usled neviđene tražnje uvoznika koji nastoje da obezbede snabdevanje nakon zatvaranja luka u Ukrajini i prekida isporuka iz Rusije.

Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 odsto u ukupnom svetskom izvozu pšenice, prenosi Mina pozivajući se na Reuters.

Cena pšenice na berzi u Čikagu u četvrtak je iznosila 13,40 dolara za bušel (27,2 kg) i viša je za 52 odsto nego na početku godine.

Rat u Ukrajini preti globalnim zalihama hlebnog zrna, jer se smanjuju zalihe velikih izvoznika kao što su SAD i Evropska unija, potkopavajući njihovu sposobnost da intervenišu u vremenima krize.

Zalihe velikih izvoznika pšenice – EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana, pašće na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja sezone 2021/22, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC).

Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju, od 781 milion tona, dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.

Takođe, postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proljeća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje.

  • IVAN

    4.3.2022 #1 Author

    Ocekivano,ne samo u psenici nego u mnogim proizvodima je Rusija prvi izvoznik u svetu.zato ako se ovo nastavi ne pise nam se dobro.

    Odgovori

  • MAJALG

    4.3.2022 #2 Author

    Nazalost svaka od aktuelnih situacija se vezuje za trenutno stanje u Ukrajini. A obican narod ce biti taj koji ce snositi posledice.

    Odgovori

  • TASIJA27

    4.3.2022 #3 Author

    Hleb ce biti 100 dinara…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    4.3.2022 #4 Author

    Ovo je bilo očekivano. Već se prazne rafovi po marketima…

    Odgovori

  • Milovan94

    4.3.2022 #5 Author

    Mislim da će cena tek da raste, to je neminovno.

    Odgovori

  • JANA

    4.3.2022 #7 Author

    Obican narod uvek snosi posledice ,mislim cim se malo bude smirila situacija cena psenice ima da padne …

    Odgovori

  • ZVE84

    4.3.2022 #8 Author

    To znači da će Srbija biti bogata zemlja!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...