Ruski predsednik zadovoljan stanjem u privredi

Putin: Zapadni ekonomski blickrig nije uspeo

SvetVesti

13.9.2022 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin: Zapadni ekonomski blickrig nije uspeo Putin: Zapadni ekonomski blickrig nije uspeo
Ruska ekonomija nosi se sa spoljnom „finansijskom i tehnološkom agresijom“ i već se postepeno vraća na putanju rasta rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.... Putin: Zapadni ekonomski blickrig nije uspeo

Ruska ekonomija nosi se sa spoljnom „finansijskom i tehnološkom agresijom“ i već se postepeno vraća na putanju rasta rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. Prema njegovim rečima, pad BDP-a je usporen, kao i pad industrijske proizvodnje, a inflacija se udaljila od prolećnih maksimuma.

Ističući da je stopa nezaposlenosti na istorijski niskom nivou, Putin je ocenio da je to u velikoj meri posledica ažurnih mera vlasti za podršku stanovništvu i preduzećima. „Kao rezultat toga, taktika ekonomskog blickriga Zapada protiv Ruske Federacije nije bila uspešna“ istako je Putin, prenosi Russia Today.

„Rusija se samouvereno nosi sa spoljnim pritiskom, a zapravo reklo bi se, sa finansijskom i tehnološkom agresijom nekih zemalja. Taktika ekonomskog blickriga, juriš na koji su očigledno računali, nije funkcionisala. To je već svima očigledno, pa i njima“, rekao je ruski predsednik.

On je naveo da je stopa pada ruskog BDP-a usporena u julu sa 4,9 na 4,3 procenta. Obim industrijske proizvodnje smanjen je za 0,5 odsto nakon, što je u junu pokazao pad od 2,4 odsto. Ruski predsednik je istakao da je sektor građevinarstva ojačao za 6,6 procenata.

Foto: Svetska banka

Kako je naglasio Putin, ruske vlasti su u odgovoru na zapadne sankcije aktivirale zaštitne mehanizme za podršku ključnim industrijama, osnovnim preduzećima, kao i malim i srednjim preduzećima. Cilj ovih inicijativa je očuvanje radnih mesta i pružanje ciljane pomoći, naveo je Putin.

„Kao rezultat implementacije ovih mera, sprečili smo nagli pad privrede. Inflacija je takođe brzo stabilizovana. Nakon vrhunca od 17,8 odsto u aprilu, danas je na 14,1 odsto. Ima razloga da se očekuje da će do kraja godine biti oko 12 odsto. Naši stručnjaci u administraciji i vladi smatraju da će inflacija nastaviti da pada“, kazao je Putin.

Prema podacima OECD-a, rast BDP-a zemalja G20 usporio je na 0,7 odsto u prvom kvartalu tekuće godine. Agencija Moody’s predvidela je da rast BDP-a zemalja G20 u ovoj godini za 2,5 odsto, a u 2023. godini 2,1 odsto. Prema istoj prognozi, ruski BDP smanjiće se za sedam odsto ove godine i za tri odsto u idućoj godini, dok je rusko Ministarstvo ekonomije procenilo ovogodišnji pad BDP-a u zemlji na tri odsto, dok je Svetska banka predvidela pad za 8,9 odsto, prenosi Komersant.

Ruska ekonomija je ipak u riziku od duže i dublje ekonomske recesije zbog sankcija. Prema Bloombergu, za rusku vladu pripremljen je izveštaj u kojem dva od tri scenarija pokazuju da će se ekonomski pad ubrzati u 2023. godini, a rusko Ministarstvo privrede navodno je takav razvoj događaja nazvalo „radnom verzijom horor priče“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...